ZDK: Ministar Isak dao saglasnost za izgradnju plinskog cjevovoda u Perinom Hanu

ZDK: Ministar Isak dao saglasnost za izgradnju plinskog cjevovoda u Perinom Hanu

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona dalo je Urbanističku saglasnost Javnom preduzeću

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona dalo je Urbanističku saglasnost Javnom preduzeću „Zenicagas“ d.o.o. Zenica za izgradnju dijela trase novog distributivnog plinskog cjevovoda u ulici Bistua Nuova prema naselju Perin Han, grad Zenica.

„Izgradnja plinskog cjevovoda je jedan od uvjeta za privredni i urbani razvoj našeg grada i kao resorni ministar, kao Zeničanin i kao kandidat za gradonačelnika Zenice, čvrsto sam opredijeljen za privredni i urbani razvoj grada Zenica i njegovo pozicioniranje na mjesto koje mu pripada u smislu njegove veličine u odnosu na ostale bh. gradove, kao i u smislu komunalnog uređenja, privrednog razvoja, te bogate kulturno-historijske tradicije. Smatram da će izgradnja ovog plinskog cjevovoda, zbog planirane Poslovne zone Zenica Jug, doprinijeti povećanju kvaliteta života i poslovanja u gradu Zenica“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i kandidat Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za gradonačelnika Zenice.

Datom urbanističkom saglasnosti definisano je da primarna distributivna gasna mreža ima pritisak 8 bara, a da je dužina gasovoda 3.932,53 m’.

Naglašeno je da izbor prečnika cijevi po dionicama, kao i proračun pada pritiska, protok kroz dionice, brzina gasa i ostali bitni pokazatelji potrebno je uskladiti sa stanovišta najpovoljnijih hidrauličkih parametara za regulacione stanice, čvorove i dionice mreže.

Također je definirano da se svi predviđeni radovi na izgradnji trase gasovoda moraju izvoditi u skladu s važećim zakonima i propisima, te ranije propisanim uvjetima datim u saglasnostima izdatim od komunalnih preduzeća i prethodnih vodnih saglasnosti.

Poseban akcenat je dat na segment zaštite okoliša, te je propisano da je investitor zbog procesa proizvodnje i sanitarnih uvjeta dužan ispuniti niz obaveza koje osiguravaju najviše standarde u oblasti zaštite okoliša.

Naglašena je potreba da se pri projektovanju i izvođenju radova, kao i provođenju mjera za buduću eksploataciju utvrđene namjene objekta neophodno pridržava svih važećih propisa za ovu vrstu djelatnosti, kao i propisa iz oblasti zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoline, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Energetika.ba / FENA