Belgija odlučila zatvoriti svoje nuklearne elektrane do 2025. godine

Belgija odlučila zatvoriti svoje nuklearne elektrane do 2025. godine

Belgijska vlada postigla je dogovor kojim se potvrđuje da će se postojeće nuklearne elektrane u zemlji zatvoriti do 2025. godine. Međutim, kao dio

Belgijska vlada postigla je dogovor kojim se potvrđuje da će se postojeće nuklearne elektrane u zemlji zatvoriti do 2025. godine.

Međutim, kao dio kompromisa, zemlja će nastaviti ulagati u nove tehnologije koje bi mogle dovesti do otvaranja manjih postrojenja, objavili su javni emiteri RTBF i VRT.

Koalicija od sedam stranaka oko ove teme se borila poslednjih sedmica, s tim da su se Zeleni nepokolebljivo zauzimali za to da se poštuje zakon iz 2003. godine o napuštanju nuklearne energije, dok su liberali s francuskog govornog područja za to da dva najnovija nuklearna reaktora ostanu otvorena.

Grupa ministara postigli su dogovor nakon razgovora koji su održani u četvrtak ujutro. Posljednje postojeće nuklearne elektrane zatvaraju se 2025. godine, objavili su lokalni mediji, u skladu sa zakonom iz 2003. godine.

RTBF je naveo da su se ministri složili da ulažu u ,,obnovljive i CO2 neutralne energije” – uključujući nuklearnu energiju nove generacije.

To bi podrazumijevalo usmjeravanje sredstava prema novim, manjim modularnim reaktorima, koji generiraju manje energije i lakše ih je kontrolirati u slučaju opasnosti.

Energetika.ba / FENA