BHK CIGRE – Bez gasa nema energetske sigurnosti

BHK CIGRE – Bez gasa nema energetske sigurnosti

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) na sastanku u Sarajevu inicirao je ideju o održavanju okrugl

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) na sastanku u Sarajevu inicirao je ideju o održavanju okruglog stola o aktuelnom stanju, trendovima i razvoju prirodnog gasa u energetci Bosne i Hercegovine i u tome dobio jedinstvenu podršku gasne privrede oba entiteta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija gasne privrede iz Banje Luke, Pala, Istočnog Sarajeva, Energoinvesta, BH Gasa, Sarajevogasa.

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić je rekao da je održavanje okruglog stola aktuelizirano događanjima u Ukrajini i Rusiji i zahtjevima, prije svega Evropske unije, za ubrzanu energetsku tranziciju. Planirano je da okrugli sto bude održan sredinom maja ili početkom juna, a u fokusu bi bila sigurnost snabdijevanja, smanjenje emisije stakleničkih gasova, diverzifikacija energetskih izvora, proširenje tržišta i zakonska regulativa.

– Praktično ne postoji jasan pogled u kom pravcu se gasna privreda treba kretati, a uz to postavlja se i pitanje treba li nam alternativni pravac snabdijevanja i kuda bi on išao, treba li nam skladište gasa, pa i to da li ćemo ga i kako koristiti u budućnosti – kazao je Bičakčić.

Naglašeno je da Evropska unija ubrzano ide ka značajnom smanjenju uvoza gasa iz Rusije, koji se prema stavu Evropske komisije može postići razvojem obnovljivih izvora, uključujući vodonik i biogas, ubrzanjem investicija u energetsku efikasnost i prelaskom na sigurne dobavljače gasa širom svijeta.

 

Energetika.ba / FENA