CIGRE: Rudari sele na plantaže

CIGRE: Rudari sele na plantaže

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prezentirala je javnosti projekat vlastite tranzicije u kontekstu elektroenergetskog sektora u okvirima ekonomsko-

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prezentirala je javnosti projekat vlastite tranzicije u kontekstu elektroenergetskog sektora u okvirima ekonomsko-finansijskih parametara i socijalnih uslova. Učinila je to u saradnji sa Bosanskohercegovačkim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE tokom trajanja Dana bosasnkohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka upriličenim prošle sedmice u Mostaru. Iz izlaganja dr. Ajle Merzić očito jer da će taj proces biti dinamičan i drastičan. Do 2050. godine slijedi ubrzano investiranje u vjetroparkove, fotonaponske elektrane, proizvodnju biomase, ali i gašenje nekih blokova u tetrmoelektranama i zatvaranje rudnika. Te 2050, godine ugalj za termoelektrane kopaće se samo u Kreki! Detaljnije već za tri-četiri godine broj rudara sa oko 11.000 (koliko ih je bilo kada je prije nekoliko godina formiran koncern Elektroprivrtede BiH) odnosno današnjih 8.000 biće sveden na 6.000. Jedan broj će ih otići u penziju a drugi djelomično preusmjeren na druge poslove poput uzgajanja i eksploatacije brzorastuće biomase na napuštenim rudokopima i odlagalištima šljake. Prve aktivnosti na podizanju tih plantaža već su započele u Kreki i Brezi.

Rečena tranzicija je odgovor ove elektroprivredne kompanije na nekativan uticaj energetskog sektora na okolinu i sve rigoroznije zahtjeve u borbi protiv klimatskih promjena. Ekonomista prof. dr. Antun Jekauc, član Upravnog odbora CIGRE u BiH je pri tom ustvrdio da se za taj proces nismo dobro pripremili jer je „šarlatan, ministar energetike“ propustio priliku da uradi mnoge važne poslove s ovim u vezi.

Autori (osim dr. Ajle Merzić to su dr. Anes Kazagić i prof. dr. Mustafa Musić) upozoravaju da ćee za realizaciju ovog projekta biti potrebna tehnička asistencija i finansijska potpora međunarodnih institucija. Samo u obnovljive izvore električne energije do 2030.godine treba investirati više od milijardu KM.

CIGRE snažno podržava razvoj elektroprivrednog sistema i eliminisanje problema sa kojima se taj sisterm suočava. S tim u vezi predsjerdnik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić je najavljujući predstojeće 15. Savjetovanje ove strukovne organizacije u fokus stavio održavanje prvog okruglog stola za kojim će se okupiti nerzavisni proizvođači električne energije.

„U ovom segmentu naše struke ima jako mnogo problema čijem rješavanju smo veoma posvećeni. Raduje me veliko interesovanje stručnjaka, vlasnika malih elektrana, proizvođača opreme, trgovaca električnom energijom za učešće na ovom skupu koji ćemo održati u Neumu“, izjavio je Edhem Bičakčić.

Tradicionala savjetovanja bh. elektroenergetičara mnoge domaće i strane kompanije koriste da bi predstavile svoja znanja, proizvode, usluge, opremu, alate. Zagrebački „Rade Končar“, regionalni lider u ovoj oblasti već je rezervisao prostor za svoj štand.

Hajdar Arifagić

Energetika.ba