Gas iz “Balkanskog toka” stiže na proljeće

Gas iz “Balkanskog toka” stiže na proljeće

Gas iz "Balkanskog toka", koji je dio gasovoda "Turski tok" za tržište Srbije i BiH, tehnički bi mogao da poteče već 1. januara sljedeće godine, jer

Gas iz “Balkanskog toka”, koji je dio gasovoda “Turski tok” za tržište Srbije i BiH, tehnički bi mogao da poteče već 1. januara sljedeće godine, jer će gasovod do tada biti spreman, rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović je napomenuo da je to količina od tri milijarde kubika gasa.

On je rekao da su na “Balkanskom toku”, koji je cijevima iz Bugarske povezan sa Srbijom, preostali još radovi na automatizaciji upravljanja i optici, te da je u toku testiranje i “zapunjavanje” gasovoda.

– Naša kompresorska stanica će biti završena u maju sljedeće godine, kada bi i Bugari trebalo da završe jednu svoju, dok će drugu graditi tokom 2022. godine – rekao je Bajatović za Večernje novosti.

On je odbacio mogućnost da američka administracija zakoči “Balkanski tok” uvođenjem sankcija kompanijama koje su angažovane na radovima.

Prema njegovim riječima, sve firme koje učestvuju u ovom projektu, uključujući Srbijagas i Gastrans, dobile su pismo od američkog Stejt departmenta da se izjasne o učešću u projektu, te da do sada niko nije tražio uvođenje sankcija, jer je linijski gasovod praktično završen.

Izvori lista kažu da će Srbija komercijalno moći da se snabdijeva gasom iz “Balkanskog toka” u trećem ili četvrtom kvartalu sljedeće godine.

Predsjednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić rekao je da se očekuje da gas poteče kroz Srbiju na proljeće, prenosi SRNA.

On je dodao da u januaru može da se obavi probno puštanje minimalnih količina gasa, a na proljeće se očekuje da počne eksploatacija gasovoda.

Vuletić je naveo da će maksimalni kapacitet ovog gasovoda biti postignut tek za nekoliko godina.

“Balkanski tok” je drugi krak gasovoda “Turski tok” kojim ruski gas ide ka Bugarskoj i Srbiji i dalje ka EU /Mađarskoj/.

Srbija je izgradila magistralni gasovod dužine 403 kilometara od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Energetika.ba