Hrvati će u svojim planinama tražiti energente

Hrvati će u svojim planinama tražiti energente

Vlada Hrvatske je u srijedu donijela odluku o pokretanju tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonik na području Din

Vlada Hrvatske je u srijedu donijela odluku o pokretanju tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonik na području Dinarida, a po riječima ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, to je dio Vladinih aktivnosti kojima nastoji da ojača energetska nezavisnost Hrvatske.

Tender se provodi za četiri istražna prostora ukupne površine 12.134 kvadratna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražni period traje pet godina.

Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Prema Vladinoj odluci, Agencija za ugljovodonike provodiće pripremne radnje, izraditi dokumentaciju za tender te objaviti obavještenje, a ponude će ocjenjivati komisije koje imenuje ministar nadležan za energetiku.

Po provedenom postupku nadmetanja, na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Vlada će za svaki pojedini istražni prostor donijeti odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na period od najduže 30 godina, koje obuhvata i istražni period i period eksploatacije, te dati saglasnost na nacrt ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljovodonika.

Dinaridi su neistraženi

Novim istražnim aktivnostima na području Dinarida, koje se smatra neistraženim područjem, potiču se aktivnosti koje bi dovele do smanjenja pada proizvodnje gasa i nafte u Republici Hrvatskoj, kažu u Vladi. Za provođenje Odluke sredstva su osigurana u okviru redovne djelatnosti “Agencije za ugljikovodike”.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je tender dio Vladinih aktivnosti kojima se nastoji ojačati energetska nezavisnost Republike Hrvatske.

Postupak na području Dinarida je, po njegovim riječima, nastavak aktivnosti iz 2016. godine u svrhu pronalaženja novih istražnih područja, koji bi doveli do spoznaja o novim rezervama ugljovodonika. Istakao je da će se istražne aktivnosti provoditi po najstrožim ekološkim standardima i u komunikaciji s lokalnim zajednicama.

Ćorić je nedavno, nakon sastanka s predstavnicima Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, da planirana istraživanja ugljoovodonika na Dinaridima neće štetiti razvoju turizma.

U Ministarstvu navode da upravo lokalna samouprava ima najveću direktnu korist od istraživanja ugljovodonika. Tako je, na primjer, jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji, na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016. godine, samo na račun naknada uprihodila više od 17 miliona kuna.

Prodaja naftnih derivata iz strateških robnih zaliha

Vlada Hrvatske takođe je donijela odluku o prodaji vanbilansnih količina naftnih derivata iz strateških robnih zaliha i to 10,2 miliona litara eurodizela, 2,03 miliona litara eurosupera 98 BS te 3,75 tona mlaznog goriva JET A1.

Ta prodaja izvršiće se prikupljanjem ponuda na temelju javnog oglas, a sredstva ostvarena tom prodajom utrošiće se za nabavku strateških robnih zaliha.

Po riječima ministra privrede Hrvatske Darka Horvata, prodaja će se temeljiti na berzanskoj cijeni i to prosjeka srednjih kotacija u mjesecu isporuke. Kako je naveo, temeljem prosječnih cijena u oktobar 2018. godine, ukupna vrijednost robe za prodaju iznosila bi 64,8 miliona kuna, a temeljem prosječnih cijena u decembru 2018. bila bi 49,3 miliona kuna.

 

Energetika.ba / NN