Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Neka svaki dan bude dan akcije za rijeke

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Neka svaki dan bude dan akcije za rijeke

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke koji se obilježava 14. marta širom svijeta, j

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke koji se obilježava 14. marta širom svijeta, još jednom su poslali poruku da ne odustaju od borbe za rijeke BiH i da se nadaju da će pozitivne promjene koje se dešavaju u toj oblasti u posljednje vrijeme pomoći da se zaustavi masovno uništavanje bh. rijeka.

– Prvenstveno želimo da pohvalimo donošenje deklaracija za zaštitu rijeka koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodnoj skupštini RS, baziranim na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju male hidroelektrane – istakla je koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine Dragana Skenderija.

Desetine hiljada ljudi svake godine širom svijeta podižu glas kako bi slavili rijeke svijeta i ljude koji se bore za njihovu zaštitu. Međunarodni dan akcije za rijeke je dan kada se slave uspjesi kao što su uklanjanje brana i uspostavljanje prirodnog riječnog toka.

– Prije svega, to je dan kada zajedno djelujemo i pokazujemo da ti problemi nisu samo lokalnog karaktera, već predstavljaju globalni problem – ističe se u saopćenju.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH je pozvala sve građane Srednjobosanskog kantona da se uključe u tematske sastanke, odnosno javne tribine o temi “Položaj općine u kontekstu izmjene i dopune prostornog plana SBK/KSB (2005 – 2025)”.

– Veoma je bitno da se građani i građanke uključuju u procese donošenja odluka, što im je i zakonom zagarantovano. U proteklih nekoliko godina malo toga je urađeno na poticanju učešća građana u procesima odlučivanja, te se često čini da je to učešće samo simbolično. Iako je kultura učešća građana u donošenju odluka nerazvijena i nije rijedak slučaj da na javnim raspravama bude više predstavnika uprave nego građana, ipak se razvija svijest o značaju učešća u ovakvim procesima – poručuju iz Koalicije.

Očekuju da će ova godina biti godina pozitivnih promjena i da će biti zaustavljeno uništavanje bh. rijeka, prvenstveno kroz ukidanje podsticaja za male hidroelektrane ili u konačnici implementacijom moratorija na izgradnju svih novih malih hidroelektrana, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Energetika.ba / FENA