Košarac, Đokić i Džindić o razvoju energetskog sektora u BiH

Košarac, Đokić i Džindić o razvoju energetskog sektora u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas radni sastanak s ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas radni sastanak s ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem i ministromr energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nerminom Džindićem, s kojima je razgovarao o potrebi razvoja energetskog sektora u BiH i obavezama koje je BiH preuzela od evropske Energetske zajednice.

Košarac je naglasio da nadležna ministarstva u Federaciji BiH i Republici Srpskoj aktivnosti obavljaju u skladu s ustavnim nadležnostima, te da su opredijeljeni da ispune obaveze pruzete od Energetske zajednice, a odnose se na drugi i treći energetski paket.

– Ohrabruje me činjenica da smo danas više od 95 posto sadržaja odluke o kvaliteti nafte i naftnih derivata usaglasili. U narednih tridesetak dana trebali bismo usvojiti odluku na Vijeću ministara i tako deblokirati proces ulaska BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju, što bi značilo mnogo za izvozno orjentisana preduzeća. Vjerujem da ćemo učiniti sve da implementiramo i drugi energetski paket – kazao je Košarac.

Ističe da je bilo riječi o obavezama iz trećeg energetskog paketa, prije svega o Nacrtu zakona o regulatoru električne enrgije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, te da je RS dala pozitivno mišljenje za tu draft verziju, dok je Parlament FBiH osporio određene sadržaje.

– Kako sam obaviješten, spornih pitanja nema mnogo i mi ćemo to pokušati rješiti i usaglasiti u skorijem vremenu, te implementirati obaveze iz trećeg energetskog paketa – objasnio je ministar.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić naglašava da je rezime današnjeg sastanka draft verzija odluke o kvaliteti tečnih goriva, te da će taj model biti razmotren kroz radne grupe entitetskih ministarstava, a potom prezentiran Vijeću ministara BiH.

Vjeruje da će se pronaći i rješenja vezana za Nacrt zakona o regulatoru električne enrgije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić vjeruje da se bliži konačno rješenje navedenih pitanja, te da je najbitnije da su svi razumjeli šta je potrebno da se uradi u zajedničkom, opštem interesu.

Dodaje da u BiH postoji interes za velike investicije u oblasti elektroenergetike izgradnom novih proizvodnih kapaciteta, posebno onih zasnovanih na obnovljivim izvorima energije.

( FENA)