Košarac i Ćorić o izgradnji gasovoda ‘Turski tok’

Košarac i Ćorić o izgradnji gasovoda ‘Turski tok’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom saobraćaja i veza RS N

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Ćorićem o izgradnji gasovoda ”Nova istočna interkonekcija RS/BiH i Srbije”, koji se nastavlja na gasovod ”Turski tok”.

Sagovornici su pozdravili saradnju preduzeća ”Gas-Res” i ”Srbijagas” na izgradnji ovog gasovoda, koji će pratiti trasu budućeg auto-puta od Bijeljine, Doboja, Banjaluke do Prijedora i Novog Grada.

Na sastanku je istaknuto da izgradnja kraka gasovoda “Turski tok” predstavlja kapitalni infrastrukturni projekat u RS-u, koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine.

– Uvođenje kraka ‘Turskog toka’ rezultat je višegodišnjih napora i predanog rada institucija RS. Korišćenje gasa, kao ekonomičnijeg energenta, doprinijeće razvoju privredne aktivnosti, ali i zaštiti životne sredine. Institucije na nivou BiH moraju prepoznati i na adekvatan način podržati aktivnosti RS na realizaciji značajne investicije, koja će omogućiti novi energent stanovništvu i privredi – poručio je  Košarac.

Ministri Košarac i Ćorić usaglasili su da će u narednom periodu održavati redovne radne sastanke u cilju praćenja dinamike planiranih aktivnosti, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

– Namjera nam je da zajedničkim naporima ubrzamo aktivnosti na potpisivanju sporazuma između Bosne i Hercegovine i Srbije, neophodnih za izgradnju kraka gasovoda kroz RS. Institucije na nivou BiH treba da, u skladu sa nadležnostima, daju doprinos i pomognu institucijama RS da ovaj posao što prije bude završen. Važno nam je da obezbijedimo više interkonekcija, kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata – kazao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Energetika.ba)