Moguće produženje smanjenja dnevne proizvodnje nafte

Moguće produženje smanjenja dnevne proizvodnje nafte

Organizacija zemalja proizvođača nafte (OPEC) i njihovi saveznici tokom dvodnevnih razgovora razmatraju da li da produže postojeće smanjenje dnevne pr

Organizacija zemalja proizvođača nafte (OPEC) i njihovi saveznici tokom dvodnevnih razgovora razmatraju da li da produže postojeće smanjenje dnevne proizvodnje na tri do četiri mjeseca ili da postepeno povećaju proizvodnju od januara, izjavili su danas izvori.

Zvaničnici iz OPEC-a, Rusije i drugih zemalja, poznati pod nazivom OPEK plus, održali su juče preliminarne razgovore prije početka zvanične diskusije.

OPEC i njihovi saveznici trebali bi da od januara naredne godine ublaže postojeće smanjenje dnevne proizvodnje za dva miliona barela, ali je drugi talas virusa korona smanjio potražnju za gorivom širom svijeta, zbog čega je ponovo pokrenuta diskusija u kartelu.

Izvori navode da u OPEK-u plus sada razmatraju da li da produže postojeće smanjenje od 7,7 miliona barela dnevno tokom prvih mjeseci 2021. godine, što podržavaju lider kartela Saudijska Arabija i druge veće članice.

Tokom jučerašnjih preliminarnih konsultacija između ministara, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, nije postignut kompromis o trajanju produženja.

Izvori dodaju da su razgovori sada usmjereni na produženje postojećeg smanjenja proizvodnje za tri do četiri mjeseca ili postepeno povećanje od januara, što podržava Rusija.

 

(NN)