Na tri lokacije u centru Sarajevo postavljeno šest solarnih klupa

Na tri lokacije u centru Sarajevo postavljeno šest solarnih klupa

U okviru UNDP projekta "MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene" na tri lokacije u općini Centar postavljene su pametne solarne klupe. Tr

U okviru UNDP projekta “MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene” na tri lokacije u općini Centar postavljene su pametne solarne klupe.

Tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, gdje su u toku završni radovi na sanaciji i uređenju. Dvije solarne klupe postavljene su na Vilsonovom šetalištu kod mosta “Suada Dilberović i Olga Sučić”, a jedna kod zgrade Općine Centar.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućuju superbrzi internet. U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima.

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Solina, koja je prva u Europi pokrenula proizvodnju pametnih klupa. Solarne ploče stvaraju do 110 W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućuju efikasno korištenje sunčeve energije.

Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W, prenosi Klix.

Klupe su osim u bosanskohercegovačkim gradovima postavljene i u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, te u SAD-u i Australiji.

Energetika.ba