Obilježena godišnjica rada prve javne punionice kompresovanog prirodnog gasa

Obilježena godišnjica rada prve javne punionice kompresovanog prirodnog gasa

Predstavljanjem rezultata rada u proteklih godinu dana kao i iniciranjem šire upotrebe CNG (kompresovani prirodni gas) u Kantonu Sarajevo, obilježena

Predstavljanjem rezultata rada u proteklih godinu dana kao i iniciranjem šire upotrebe CNG (kompresovani prirodni gas) u Kantonu Sarajevo, obilježena je prva godišnjica rada javne CNG punionice u KS koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta KJKP Sarajevogas u Butilama.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović sa v.d direktora Sarajevogasa Edisom Bakovićem obišao je punionicu gdje je upoznat sa dosadašnjim radom kao i kapacitetima punionice koja može zadovoljiti potrebe svih zainteresovanih u Kantonu, ali i turista. Obilasku se pridružio i Safudin Čengić, direktor Centrotrans-Eurolinesa, trenutno najvećeg potrošača kompresovanog prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.

– Taj i slični projekti su revolucionarni za Kanton Sarajevo i ovo je ujedno najbolji način da praktično pokažemo kako želimo čist zrak, čist grad – rekao je ministar Hadžiahmetović, dodavši da je siguran kako građani Kantona Sarajevo imaju potrebu za otvaranjem ovakvih i sličnih punionica te prelazak na ovu vrstu pogonskog goriva.

Naglasio je da Kanton Sarajevo mora što prije izvršiti izmjene zakonske regulative kako bi CNG kao pogonsko gorivo postalo prioritet za dostavna i transportna vozila ali i vozila koja su namjenjena prevozu putnika što će poboljšati zadovoljstvo građana javnim prijevozom dok će ujedno grad biti čistiji kao i zrak koji udišemo.

U proteklih godinu dana, kako je rekao v.d direktora KJKP Sarajevogas Edis Baković, CNG punionica ostvarila je promet od oko 405.000 kg, od čega se 83 posto odnosi na prodaju ugovornim pravnim licima, 8,7 posto na vlastitu potrošnju, te 8,3 posto na prodaju fizičkim licima. Dodao je da su zaključno sa majom ove godine potpisani ugovori o prodaji kompresovanog prirodnog gasa sa 10 kupaca-pravnih lica, od kojih je najveći Centrotrans- Eurolines d.d Sarajevo sa ostvarenom, prosječnom, mjesečnom potrošnjom od oko 25.000 kg.

– Centrotrans u ovom momentu ima dvadeset i pet vozila koje koriste plin kao pogonsko gorivo. Danas punimo deset novih autobusa koje također pokreće plin. Centrotrans je kompanija koja je odavno opredijeljena ka nabavci vozila koja ne zagađuju okolinu – rekao je Čengić.

Naglasio je potrebu inteziviranja saradnje s nadležnima u Kantonu Sarajevo i drugim prevoznicima kako bi napravili strategiju koja bi omogućila da se u budućnosti nabavljaju vozila koja minimalno ili nikako ne zagađuju okolinu.

– Velike zemlje trenutno prelaze na gas, barem kada je javni prijevoz u pitanju, ali za to moramo imati podršku nadležnih kroz različita subvencioniranja – dodao je Čengić.

Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo, po riječima v.d izvršnog direktora za tehnička pitanja KJKP Sarajevoga Adnana Đuguma, osim javnog gradskog prijevoza jesu i taxi vozila, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije, privredni subjekti, dostavna vozila i stanovništvo KS.

Pozvao je sve potencijalne korisnike da prilikom nabavke, planiraju sredstva za vozila koja koriste prirodni gas kao pogonsko gorivo, naglasivši da kompanije koje vrše uslugu javnog prijevoza sve više nabavljaju vozila čije motore pokreće gas.

– Radimo punim kapacitetom, radno vrijeme je organizirano 24 sata. Nažalost, primjena prirodnog gasa kao goriva još nije na nivou na kojem mi želimo da to bude. Želimo da probudimo svijest građana za ekološki prihvatljivim gorivima te da aktualiziramo gas kao pogonsko gorivo“, istakao je Đugum.

CNG punionica ima status javne punionice i na raspolaganju je svim javnim i fizičkim licima, kao i turistima koji dolaze ili su na proputovanju kroz Kanton Sarajevo.Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina je uvrštena na CNG mapu Evrope. Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila.

Projekt izgradnje prve javne punionice  u vrijednosti  1.905.690 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa, a nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut, saopćeno je iz Sarajevogasa.

 

(FENA)