Odobren prijenos dva miliona KM za plaćanje ratnog duga za gas

Odobren prijenos dva miliona KM za plaćanje ratnog duga za gas

Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici Odluku o prijenosu sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za is

Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici Odluku o prijenosu sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992-1995. godina, planiranih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji subvencija javnim preduzećima. Sredstva od 2.000.000 KM KM su potrebna kako bi Energoinvest d.d. Sarajevo platio taksu Gasprom exportu iz Moskve.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će posebnim rješenjem uspostaviti proceduru postupanja unutar Ministarstva kod prijenosa sredstava koja se prikupljaju po ovom osnovu na namjenskom depozitnom računu Budžeta FBiH i imenovati Komisiju za praćenje njihovog namjenskog utroška,saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada FBiH je donijela Odluku kojom propisuje prenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za uspostavljanje rezervi naftnih derivata, planiranih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrija u iznosu od 11.500.000 KM. Ovaj iznos će biti utrošen u skladu sa Odlukom o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za period 2019. – 2022. godina.

 

Energetika.ba / FENA