Projekti Elektroprivrede BiH doprinose unapređenju zaštite okoliša

Projekti Elektroprivrede BiH doprinose unapređenju zaštite okoliša

Elektroprivreda BiH uspješno razvija projekte čija je realizacija uslovljena striktnom primjenom okolinskih mjera, proisteklih iz direktiva Evropske u

Elektroprivreda BiH uspješno razvija projekte čija je realizacija uslovljena striktnom primjenom okolinskih mjera, proisteklih iz direktiva Evropske unije i Energetske zajednice. Realizira se to u okviru investicionog ciklusa, koji obuhvata izgradnju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i zamjenskih termo postrojenja.

– Realizujući projekt VE Podveležje, u okviru kojeg traju aktivnosti na pripremi i betoniranju temelja za instaliranje vjetroagregata, Elektroprivreda BiH slijedi orijentaciju ka korištenju obnovljivih izvora, koju je EU definisala dokumentima sa obavezujućim ciljem da udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora u Uniji do 2030. godine iznosi 32 posto – navodi se.

Istovremeno, izgradnjom bloka 7-450 MW u TE ‘Tuzla’, modernog proizvodnog postrojenja visoke efikasnosti, BiH će, kako se naglašava, dobiti objekt s vrhunskom opremom za sprečavanje onečišćenja okoline.

– Elektroprivreda BiH izvršila je uplatu avansa u iznosu 108.351.750 eura (plus PDV). Time je Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji bloka 7 (EPC Ugovor) zaključen s kineskim Konzorcijem Gezhouba, postao efektivan. Iznos avansa obezbjeđen je iz sredstava Elektroprivrede BiH. Rok za završetak radova i puštanje bloka u pogon je 56 mjeseci – ističe se.

Blok 7 zamjenski za postojeće blokove 3, 4 i 5 u TE ‘Tuzla’, ekološki je prihvatljiv proizvođač električne energije, projektovan u skladu sa evropskom legislativom za zaštitu okoliša, u čijoj će izgradnji biti primijenjene najbolje raspoložive tehnike za postrojenja za sagorijevanje, koje osiguravaju da emisije polutanata u zrak, vodu i tlo, budu ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i zahtjeva koje propisuju EU i BiH.

Sa blokom 7, Elektroprivreda BiH značajno će unaprijediti ekološke performanse svojih postrojenja za proizvodnju električne energije iz uglja, zahvaljujući najsuvremenijim tehnologijama prema kojima se projektuje novi proizvodni kapacitet.

Na lokalitetu u TE ‘Tuzla’, u toku su pripremni radovi za izgradnju budućeg postrojenja. Prema EPC Ugovoru, izvršenje radova na pripremi i uređenju lokacije obaveza su Elektroprivrede BiH. Aktivnosti su započete u novembru prošle godine, sa rokom izvršenja 12 mjeseci.

– U toku pripremnih radova, predstavnici izvođača Konzorcija vršit će tehničku kontrolu na lokalitetu budućeg postrojenja, čija bi izgradnja trebalo da počne početkom naredne godine, saopćila je Služba za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Energetika.ba / FENA