SAD razmatra opciju dodatne nabavke nafte iz Saudijske Arabije i Venecuele

SAD razmatra opciju dodatne nabavke nafte iz Saudijske Arabije i Venecuele

Američka administracija navodno razmatra putovanje predsjednika Joea Bidena u Saudijsku Arabiju kako bi zatražio od Kraljevine da poveća proizvodnju n

Američka administracija navodno razmatra putovanje predsjednika Joea Bidena u Saudijsku Arabiju kako bi zatražio od Kraljevine da poveća proizvodnju nafte.

Axios, američki politički list, izvještava da će putovanje biti na proljeće, dok se Bijela kuća bori da riješi globalnu energetsku krizu uzrokovanu invazijom Rusije na Ukrajinu, prenosi BBC.

Glasnogovornik Bijele kuće je, međutim, rekao da takvo putovanje još nije najavljeno i da su “to još uvijek preuranjene špekulacije”.

Američki i venecuelanski zvaničnici također su navodno razgovarali o ublažavanju naftnih sankcija. Brojni američki zakonodavci sugerirali su da bi venecuelanska nafta mogla pomoći uslijed nedostatka dovoljnih količina ruske nafte, navodi New York Times.

SAD se trenutno oslanja na Rusiju za 10 posto svog uvoza sirove nafte i naftnih derivata.

U nedjelju je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla u izjavi da američki zakonodavci ,,rade na još oštrijim zakonima kako bi izolirali Rusiju”, uključujući i potpunu zabranu uvoza ruske nafte i energenata u SAD.

(Fena)