Šarović: Odgođeno uvođenje sankcija Energetske zajednice BiH

Šarović: Odgođeno uvođenje sankcija Energetske zajednice BiH

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, pren

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, prenosi Anadolija.

“Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije BiH ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani”, istakao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice, pojedinačno razmotri u prvoj polovini naredne godine.

Prethodno je iz Sekretarijata EZ najavljeno da će Ministarski savjet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru zajednice. Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, naveli su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Energetika.ba