Srbija preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom

Srbija preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom

Srbija je danas preuzela predsjedavanje u Energetskoj zajednici u 2021. godini, uz uvjerenje da će naredna godina biti godina oporavka i da će se

Srbija je danas preuzela predsjedavanje u Energetskoj zajednici u 2021. godini, uz uvjerenje da će naredna godina biti godina oporavka i da će se raditi na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike.

U ime Srbije predsjedavanje je preuzela ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je rekla da će naredna godina biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove i boljem povezivanju u regionu.

“Svaka kriza je teška i donosi sa sobom izazove, takva je bila i 2020. u kojoj je Crna Gora predsedavala Energetskom zajednicom. Ali, verujem da će 2021. biti godina oporavka”, rekla je Mihajlović, nakon današnjeg sastanka Ministarskog vijeća Energetske zajednice.

On je dodala da se očekuju velike promjene u energetskom sektoru, na kojima će raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnosti, zelene energije i dekarbornizacije kao možda najvećeg izazova u regionu.

Mihajlović je naglasila da je cilj da Srbija u 2021. godini, kao predsjedavajuća zemlja Energetskom zajednicom, bude primjer drugim članicama, kako u donošenju i primjeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promjena, tako i u sprovođenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

“Radit ćemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu u EU. Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće”, istakla je.

Ona je poželjela svim članicama Energetske zajednice da se, kada se okupe na sljedećem sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice u Beogradu, mogu pohvaliti rezultatima koji neće izostati.

(Srna)