Šta je jeftinije – ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

Šta je jeftinije – ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

Mjesec studeni je pred vratima, privikavamo se na niže temperature. Neka kućanstva bez grijanja izdrže koliko mogu, druga ga upale s prvim niskim temp

Mjesec studeni je pred vratima, privikavamo se na niže temperature. Neka kućanstva bez grijanja izdrže koliko mogu, druga ga upale s prvim niskim temperaturama.

Je li istina da, kod centralnog grijanja, ako cijeli dan lagano radi, štedi novac?Stručnjaci sugeriraju da je ostavljanje grijanja na laganom tijekom cijelog dana kako biste uštedjeli samo mit.

Ostavljajući grijanje uključeno cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanoj razini, a energiju ćete trošiti cijeli dan u usporedbi s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme, prenosi Večernji.

No, ako je dom hladniji, trebat će vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje. Stručnjaci savjetuju – korištenje timera koji omogućuju da se grijanje uključuje i isključuje kada ćete ga najviše željeti i ne morate brinuti hoćete li ga zaboraviti isključiti.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grijanje doma je otkriti gdje toplina izlazi iz njega. Ako je dom dobro izoliran, potrošit ćete manje energije bez obzira na to ostavljate li grijanje cijeli dan ili koristite timer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu.

 

(Energetika.ba / Nacional.hr)