Stotinu tema za 15. savjetovanje elektroenergetičara

Stotinu tema za 15. savjetovanje elektroenergetičara

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) okončava još jednu godinu veoma uspješnog rada unatoč svim p

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) okončava još jednu godinu veoma uspješnog rada unatoč svim problemima i izazovima koje je prouzrokovala pandemija, a program rada za 2021. godinu također je ambiciozan što proističe iz činjenice da živimo u vremenu ubrzane digitalizacije, razvoja elektromobilnosti i pametnih gradova, povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, stalnih opasnosti od posljedica klimatskih promjena i potrebe efikasnije zaštite elektroenergetskog sistema od mogućih cyber napada.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je Feni da su u godini na izmaku ojačali organizaciju i saradnju sa kolektivnim članovima, imali veoma aktivnu komunikaciju sa centralom CIGRE u Parizu, osnovali forum mladih elektroinženjera i realizovali još mnogo programskih zadataka.

– Realizovali smo sve planirane poslove među kojima je najveći bio organizacija i održavanje druge konferencije bosanskohercegovačkih elektrodistributera (CIRED) u Mostaru ove jeseni. Tom prilikom upriličena je i redovna Skupština CIGRE – dodao je Bičakčić.

BHK CIGRE već je počeo pripreme za 15. tradicionalno savjetovanje elektroenergetičara koje je zakazano od 17. do 20 oktobra naredne godine u Neumu. Tim povodom autorima je ponuđeno oko sto preferencijalnih tema za pisanje stručnih referata koji će biti prezentirani tokom savjetovanja u šesnaest studijskih komiteta. Najveći broj tema odnosi se na informacijski sistem i telekomunikacije, distribuciju, tržište električne energije i tehnička svojstva sistema.

Potencijalni autori referate treba da prijave do 31. marta, a napisano dostave do 30. juna 2021. godine. Na 14. savjetovanju 2019. godine autori su prezentirali 160 referata pa se u rukovodstvu CIGRE nadaju da bi ovog puta taj broj mogao biti i veći.

– Mi želimo i radimo na tome da povećamo kompetencije i sposobnosti, vještina i znanja u najširem području elektroenergetske djelatnosti a to je moguće samo ako tome prilazimo stručno i znanstveno – zaključio je Bičakčić.

Energetika.ba/ FENA