Subaruov prvi električni automobil će biti SUV koji stiže u Evropu

Subaruov prvi električni automobil će biti SUV koji stiže u Evropu

Subaruov prvi električni automobi će biti SUV koji će se prodavati na evropskom tržištu. Subaru razvija SUV iz C-segmeta u saradnji s kompanijo

Subaruov prvi električni automobi će biti SUV koji će se prodavati na evropskom tržištu.

Subaru razvija SUV iz C-segmeta u saradnji s kompanijom Toyota, koji će biti baziran na nedavno predstavljenom konceptu Toyota bZ4X. Novi SUV će nositi naziv Soltera i prodavat će se na tržištu u Evropi. Njegovo ime je nastalo kombiniranjem latinskih riječi za “sunce” i “zemlju”, a izabrano je kako bi se odala počast majci prirodi i dodatno promovisao suživot s njom. Japanski mediji su ranije najavljivali da će se zvati Evoltis, ali se to nije ostvarilo.

Solterra će veličinom odgovarati modelu Forester, a koristit će električnu platformu e-TNGA koju su zajednički razvili Subaru i Toyota.

Ova platforma je razvijena tako da bude veoma prilagodljiva te da omogući proizvodnju vozila različitih veličina. moći će se koristiti za vozila s prednjim i stražnjim te pogonom na sva četiri točka, a kompatibilna je i s baterijama različitih veličina. Toyota planira razviti šest električnih modela na e-TNGA platformi.

Osim platforme, ostali tehnički detalji su još uvijek misterija.

Ranije ove godine je Subaru pokazao električni koncept na kojem će biti baziran budući serijski električni automobil, prenosi Klix.

Subaru je nedavno predstavio blage hibridne verzije modela Impreza, XV i Forester, a cilj kompanije je da do 2030. godine bar 40 posto njene ponude budu električni ili hibridni automobili.

Energetika.ba