Sumnjiva borba za rutu plina: BH Gas ‘častio’ Mađare milionima KM

Sumnjiva borba za rutu plina: BH Gas ‘častio’ Mađare milionima KM

Snabdijevanje plinom bila je tema današnje press konferencije na kojoj se obratila direktorica 'Energoinvesta' Bisera Hadžialjević. Na po

Snabdijevanje plinom bila je tema današnje press konferencije na kojoj se obratila direktorica ‘Energoinvesta’ Bisera Hadžialjević.

Na početku je istaknula da su i Energoinvesr i BH Gas kompanije u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, te da ne želi da se cijela priča pretvori u sukob neke dvije strane ili dvije kompanije.

Naime, od 1. aprila plin u BiH dolazi “Turskim tokom”, Hadžialjević ke maglasila da je snabdijevanje uredno i da su količine koje dolaze su dovoljne nakon čega je pokazala aneks ugovora koji je potpisao “Energoinvest” sa “Gazpromom”.

– Aneks je odnosi na ugovor iz 1997. godine. A definira ulaznu tačku za plin i period isporuke plina. Aneks je potpisan jer je to zahtijevala ruska strana. Umjesto rutom preko Ukrajine i Mađarske, sad plin dolazi “Turskim tokom”, a na isto ulazno mjesto kao i prije a to je Zvornik – pojasnila je Hadžialjević.

Dodala je da je Zvornik jedina tačka preko koje “Gazprom” želi da isporuči plin Bosni i Hercegovini.

– Zahtjev za prelazak na “Turski tok” je bio uslov da “Energoinvest” dobije ruski plin od 1. aprila, a trebalo je od 1. januara ove godine. Dobili smo 3 mjeseca da obavijestimo dosadašnje transportere. “Turski tok” omogućava sniženje cijena plina za 25 posto u odnosu na cijene koje smo dobijali od transportera preko Ukrajine i Mađarske. Za prva tri mjeseca smo platili skoro 3 miliona dolara više zbog toga što nismo prešli na “Turski tok” od 1. januara. To smo platili mađarskom i srbijanskom transporteru plina – naglasila je Hadžialjević.

Prema njenim riječima, u biznisu plina je sve javno i transparentno.

– Kad smo analizirali vidjeli smo da su tarife mađarskog transportera do 3 puta više od prosjeka. Imali smo poseban skuplji tretman. A nismo morali to da plaćamo. Mađarski ugovor ima klauzule i u njemu se navodi i prekidanje ugovora. Mi to ne radimo, jer mi nismo raskinuli ugovor, već smo mi javili mađarskom transporteru da “Gazprom” mijenja rutu snabdijevanja i to je viša sila i ne postoji način da mi plaćamo neke penale. Mi smo preuzeli sve radnje na ovu temu. Mađarski transporter je tražio da je nastupila viša sila i mi smo spremili dokumentaciju i bit će dostavljena – istakla je Hadžialjević.

Naglasila je da BiH dobija isti plin, samo drugom rutom.

– “BH Gas” je naš partner međutim neke promjene koje su se desile od decembra do danas zahtijevaju pojašnjenje. Uloga “BH Gasa” je definirana Uredbom Vlade FBiH iz 2007. godine i tamo je “BH Gas” operator transportnog sistema. A snabdijevač je “Energoinvest”. Definirano je šta treba da radi operator, a to je briga za transportni sistem kroz FBiH, te da širi mrežu. Podnosi naravno i izvještaje. “BH Gas” ne može da nabavlja plin, Uredbom se zabranjuje miješanje djelatnosti. “BH Gas” nema ništa sa uvozom i prodajom gasa. Problem je nastao onog momenta kad je “Energoinvest” najavio promjene toka za dostavu plina. Nama je to izazvala sumnje i mi smo analizirali zašto se oni grčevito bore da ostane ruta preko Mađarske. Problem je nastao kad je “Energoinvest” ustanovio da “BH Gas” povlači poteze koji nanose štetu. Mi njima ništa ne uskraćujrmo, već smo samo povukli saglasnosti koje smo im ranije dali, a zbog zloupotreba – pojasnila je Hadžialjević prenosi Avaz.

Dodala je da je nakon toga “BH Gas” pokrenuo stvari i animirao mađarskog transportera na reakciju.

– Rekli su da ne žele promjenu rute i da je to odluka “Energoinvesta”, te da će oni nastaviti sa ugovorom do 2023. Mi smo obavijestili Vladu FBiH i resornog ministra. Velika je šteta napravljena ovim potezom, isto pismo je upućeno i transporteru u Srbiji. A znaju da snabdijevanje starom rutom nije moguće. Pisma koja su oni uputili daju mađarskom transporteru pravo da postavlja dodatna pitanja. Nisu ni tu stali, “BH Gas” je dostavio dokumente da su izvršili uplatu za transport kroz Mađarsku od oko milion dolara i ako znaju da tom rutom neće biti isporuke gasa. Isto su uplatili i srbijanskom transporteru i to u iznosu od 600.000 dolara. Mi smo zbog ovog podnijeli krivičnu prijavu jer su uplate urađene u ime “Energoinvesta”. Povukli smo poteze, banke su upozorene da to ne rade, ali uplate su otišle. I tu se stvar ne zaustavlja. Oni sad vrše nominacije prema mađarskom operateru i prema “Gazpromu”. Mi smo jedini za to ovlašteni. Zašto je “BH Gasu” stalo da se ide preko Mađarske i zašto se za to toliko grčevito bore. Asocijacije mi kreću u vrlo ružnom pravcu, ali nek to radi Tužilaštvo KS – kazala je Hadžialjević.

(Energetika.ba)