Švedska pomaže izradu državne strategije zaštite okoliša

Švedska pomaže izradu državne strategije zaštite okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se sa ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johannom Strömquist, a u po

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se sa ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johannom Strömquist, a u povodu predstojeće posjete švedske prestolonasljednice princeze Viktorije i njenog supruga Bosni i Hercegovini.

– Počastvovani smo što je prestolonasljednica Kraljevine Švedske, princeza Viktorija, izabrala Bosnu i Hercegovinu za ovu posjetu i uvjerena sam da ćemo biti dobri domaćini – rekla je ministrica Đapo.

U razgovoru je istaknuto da će predstojeća posjeta, ujedno, biti i prilika da iz BiH Švedskoj budu prezentirane drukčije slike i poslane drukčije poruke. Naglašeno je važnim da javnost u Švedskoj zna da je BiH danas zemlja u kojoj se govori o globalnim temama, kao što su klimatske promjene, okoliš, demokracija. Inače, bosanska zajednica u Švedskoj je dobro integrirana, vrlo respektabilna i prosperitetna, što jača veze između dviju zemalja i otvara nove mogućnosti suradnje.

Ministrica Đapo je još jedanput zahvalila Ambasadi i Kraljevini Švedske za pomoć u izradi državne strategije zaštite okoliša. Ovaj proces je započeo i očekuje se da će rezultirati usvajanjem u parlamentarnoj proceduri.

Usvajanje tog strateškog dokumenta je od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put, posebno zbog toga što zaštita životne sredine čini oko jedne trećine evropske legislative, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

( FENA)