U Evropi ove godine prodato više od pola miliona električnih automobila

U Evropi ove godine prodato više od pola miliona električnih automobila

Od početka ove godine u Evropi je prodato više od pola miliona električnih automobila, podaci su Schmidt Automotive Researcha. Porastu prodaje ovih

Od početka ove godine u Evropi je prodato više od pola miliona električnih automobila, podaci su Schmidt Automotive Researcha.

Porastu prodaje ovih automobila doprinijeli su i oštriji propisi o emisiji zagađenja. Veća potražnja je navela proizvođače da ulože milijarde eura u razvoj električnih vozila kojima će biti moguća vožnja na velike udaljenosti.

Nekoliko evropskih država planira potpunu zabranu prodaje novih automobila s pogonom na gorivo. Među njima su Francuska, Norveška i Velika Britanija koja to planira učiniti do 2030. godine.

Broj električnih vozila na Starom kontinentu je i dalje mnogo manji u odnosu na broj onih konvencionalnih. S druge strane, proizvođači žele da prodaju više električnih automobila jer im prijete velike novčane kazne ako ne smanje emisiju štetnih gasova iz automobila, prenosi list Guardian.

U Evropi je u oktobru ove godine najprodavanije električno vozilo bio Volkswagen ID.3 i time je potukao svoje konkurente kao što je Tesla, prenosi Klix.

 

Energetika.ba