Udruženje “Hidro energija”: Zaštitom rijeka se trebaju baviti stručnjaci, a ne lobisti

Udruženje “Hidro energija”: Zaštitom rijeka se trebaju baviti stručnjaci, a ne lobisti

Udruženje "Hidro energija" je reagovalo na odbijanje Parlamenta Federacije BiH da po hitnoj proceduri raspravlja o usvajanju zakona o problematici g

Udruženje “Hidro energija” je reagovalo na odbijanje Parlamenta Federacije BiH da po hitnoj proceduri raspravlja o usvajanju zakona o problematici gradnje malih hidrocentrala na vodotocima u FBiH.

Smatraju da je ovo jako važna tema koja zaslužuje iscrpnu i stručnu javnu raspravu, a nikako hitnost i površnost u rješavanju ove problematike.”Snažno se zalažemo za očuvanje naše prirodne sredine, naših rijeka i njihovih ljepota, a način zaštite i regulisanje ove oblasti trebaju definirati stručnjaci i šira javnost. To nikako ne treba raditi uski broj ljudi koji, pod uticajem interesnih lobija, želi progurati zakonsko rješenje kakvo ne egzistira niti u jednoj evropskoj zemlji”, navode iz Udruženja.

Žele da vlada kompromis između zaštite okoline i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Po pitanju obnovljivih izvora energije se trebamo ugledati na evropske zemlje.

“Smatramo da treba primjeniti zakonska rješenja iz razvijenih zemalja EU koje imaju približne hidrološke karakteristike kao BiH. Naprimjer, to su Austrija ili Italija. Ove zemlje nemaju Zakone o zabrani izgradnje hidroelektrana, ali imaju zakonsku regulativu koja striktno i precizno reguliše ovu oblast. Živimo u apsurdnoj situaciji u kojoj neko ugrožava 3.500 radnih mjesta i 2 i po milijarde KM investicija, a istovremeno afirmiše stare i gradi nove kapacitete termoelektrana, što ne postoji nigdje u Evropi”, pojasnili su oni.

Pozvali su eksperte i stručnu javnost iz oblasti ekonomije, energetike i ekologije da se hitno uključe u rješavanje ove problematike. Trebaju učestvovati u izradi zakonskog rješenja koje će kroz sveobuhvatnu javnu raspravu zaživjeti u praksi.

“Smatramo da uski krug osoba koji predlaže ovakve ishitrene zabrane, bilo pod pritiskom lobija, u zanosu ekološkog aktivizma ili političkog diletantizma, ne može donositi odluke o ovako važnoj problematici za državu Bosnu i Hercegovinu”, zaključili su oni.

Energetika.ba