Zeleni plin Nova tehnologija razvijena na Tehničkom univerzitetu u Beču

Zeleni plin Nova tehnologija razvijena na Tehničkom univerzitetu u Beču

Nova tehnologija razvijena na Tehničkom univerzitetu u Beču otpadne materijale pretvara u plin, saopćeno je iz Eurocomm PR-a. Kako se navodi u saop

Nova tehnologija razvijena na Tehničkom univerzitetu u Beču otpadne materijale pretvara u plin, saopćeno je iz Eurocomm PR-a.

Kako se navodi u saopćenju, poznato je da se prilikom procesa sagorijevanja fosilnih goriva oslobađaju mnogi otrovni i štetni plinovi koji utječu na okoliš.

– Međutim, fosilni izvori energije se ne mogu u svim područjima zamijeniti električnom energijom. Tako se u industriji još uvijek koriste visokokvalitetni izvori energije poput prirodnog plina dobiveni iz fosilnih izvora. Iz tog razloga je Tehnički univerzitet u Beču (TU Wien) istraživao metode za proizvodnju takvih izvora energije iz obnovljivih sirovina – saopćeno je.

Umjesto visokokvalitetne biomase poput drveta, kako je saopćeno, koje se također može koristiti za izradu namještaja ili pretvaranje energetskih usjeva, u budućnosti će se koristiti biogeni otpad za proizvodnju potrebnih izvora energije.

Ovo nije samo ekološki najprihvatljivija i održiva opcija, već i najekonomičnija. Na ovaj način dobiveni zeleni plin trebao bi biti i jeftiniji od konvencionalnog fosilnog prirodnog plina, saopćeno je.

 

(Energetika.ba)