Alfa Romeo priprema mali električni SUV za 2022. godinu

Alfa Romeo priprema mali električni SUV za 2022. godinu

Italijanska kompanija Alfa Romeo radi na svom prvom električnom vozilu koje će se pojaviti 2022. godine. Radi se o malom SUV-u čiji je cilj unapr

Radi se o malom SUV-u čiji je cilj unaprijediti prodaju italijanskom premium brenda. Električni kompaktni SUV će veličinom biti sličan Audiju Q2, a njegova uloga će biti ključna u “oživljavanju” prodaje na tržištu koje se brzo razvija, a u kojem zakoni o emisiji gasova postaju sve strožiji, prenosi Klix.

Foto: Autocar
Foto: Autocar

Alfa Romeo trenutno ne nudi elektrificirani pogon, ali će se početkom sljedeće godine pojaviti SUV srednje veličine pod nazivom Tonale, koji će biti ponuđen s plug-in hibridnim pogonom.

Još 2018. godine je italijanska kompanija najavila planove za povratak superautomobila 8C i GTV-a u formi Giulije coupe. Ipak, do kraja prošle godine, strategija se bazirala na samo četiri glavna modela.

Foto: Autocar
Foto: Autocar

Nakon što se završi proizvodnja porodičnog hatchbacka Giulietta ove godine, Alfa će prodavati samo modele Giulia i Stelvio. Tonale će na cesti biti 2021. godine, a nakon toga stiže manji električni SUV 2022. godine.

Kompanija će se oslanjati na dva manja SUV-a u nastojanju da ostvari svoj cilj, a to je prodaja 400.000 automobila godišnje, piše Autocar.

Energetika.ba