Američki energetski div ostvario rekordnu zaradu u prošloj godini

Američki energetski div ostvario rekordnu zaradu u prošloj godini

Američka energetska kompanija Exxon Mobil objavila je da je 2022. godinu zaključila s neto dobiti od 55.7 milijardi dolara, najvećom u povijesti naftn

Američka energetska kompanija Exxon Mobil objavila je da je 2022. godinu zaključila s neto dobiti od 55.7 milijardi dolara, najvećom u povijesti naftne industrije na Zapadu.

To bi značilo da je Exxon lani svakog sata zarađivao po 6.3 milijuna dolara, napominje Reuters. U 2021. kompanija je poslovala s neto dobiti od 23 milijarde dolara. Kada se isključe troškovi, lanjska neto dobit iznosila je 59.1 milijardu dolara. Proizvodnja je porasla za oko 100.000 barela nafte i plina dnevno, na 3.8 milijuna barela dnevno.

Uvelike je nadmašen rekord

Exxon je tako lani uvelike nadmašio rekord iz 2008. godine kada mu je neto dobit dosegnula 45.2 milijarde dolara, a cijena barela iznosila je 142 dolara po barelu, što je 30 posto više od prosjeka u 2022. Ukupni prihod poskočio je 44.8 posto, na 413.68 milijardi dolara.

Očekuje se da će i druge velike naftne kompanije oboriti rekorde zbog visokih cijena i pojačane potražnje, što bi njihovu ukupnu dobit moglo približiti razini od 200 milijardi dolara. To je ponovo potaknulo val kritika na račun naftne industrije, uz učestale pozive da im što više zemalja uvede porez na ekstraprofit.

Exxon je priopćio da mu je dobit u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju smanjena za 1.3 milijarde dolara zbog poreza na ekstraprofit u EU. Kompanija je odlučila podnijeti tužbu protiv EU, tvrdeći da porez izlazi iz okvira njihovih ovlasti.

 

 

Energetika.ba / Hina