Blagi sedmični pad cijena nafte

Blagi sedmični pad cijena nafte

Cijene nafte prošle su sedmice pale, nakon dvije sedmice rasta. Razlog je tome usporavanje globalne ekonomije što bi moglo oslabiti potražnju za nafto

Cijene nafte prošle su sedmice pale, nakon dvije sedmice rasta. Razlog je tome usporavanje globalne ekonomije što bi moglo oslabiti potražnju za naftom, dok bi je, s druge strane, trebao podržati oporavak kineske privrede.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1.1 odsto, na 86.66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva odsto, na 79.68 dolara.

Nakon dvije sedmice rasta, cijene su prošle sedmice pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta zapadnih privreda, posebno američke.

Doduše, novi podaci pokazali su da američka ekonomija i dalje stabilno raste, ali američka centralna banka nastaviće povećavati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, što će neminovno usporiti rast privrede, a time i potražnje za naftom.

Očekuje se da će na sjednici ove sedmice zvaničnici Feda ponovo povećati kamate, za 0.25 postotnih bodova, prenosi “SeeBIZ”.

 

Energetika.ba