Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije

Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da će izgradnja gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje prije nego što je planirano. Ona je z

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da će izgradnja gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje prije nego što je planirano.

Ona je za Večernje novosti rekla da je EU preko svojih IPA fondova izdvojila oko 50 miliona eura, a s obzirom da je država ostvarila višak u budžetu, nakon uspješno sprovedenih ekonomskih reformi projekat će početi da se realizuje i prije nego što je planirano.

Kako je navela, realizacijom tog zajedničkog projekta Srbije i EU biće obezbijeđena “diverzifikacija pravaca i izvora”, uz unapređenje sigurnosti snabdjevanja kako Srbije, tako i Bugarske i cijelog regiona.

“Sa druge strane značajno se rasterećuje sjeverni dio gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdjevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdjevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore”, dodala je Brnabić.

Ona je kazala da je EU spremna da izdvoji novac, a da država mora da obezbijedi prolaz gasovodu, odnosno obešteti vlasnike parcela kroz koje će cijevi prolaziti.

“Trasa gasovoda pratiće Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a vlasnicima parcela biće isplaćena nadoknada za postavljanje cjevovoda”, rekla je premijerka.

Energetika.ba