Cijena gasa u Evropi pala na oko 2.400 dolara

Cijena gasa u Evropi pala na oko 2.400 dolara

Cijena gasa u Evropi pala je na oko 2.400 dolara za 1.000 kubnih metara, podaci su londonske međunarodne berze. Prošle nedjelje tržišna cijena gasa

Cijena gasa u Evropi pala je na oko 2.400 dolara za 1.000 kubnih metara, podaci su londonske međunarodne berze.

Prošle nedjelje tržišna cijena gasa u Evropi premašila je 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka marta jer se očekivala obustava snabdijevanja Sjevernim tokom na tri dana od 31. avgusta zbog popravke jedine preostale gasne kompresorske jedinice, prenosi TAS S.

Gasprom ne isključuje da bi cijena gasa u Evropi tokom zime mogla da poraste iznad rekordnih 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kompanie je ranije saopštila da je tokom 7.5 mjeseci 2022. smanjla izvoz gasa u zemlje van Zajednice Nezavisnih Država za 36.2 odsto na 78.5 milijardi kubnih metara.

Od 27. jula gasovod Sjeverni tok radii sa 20 odsto kapaciteta zbog gašenja nekoliko gasnih turbina.

Jedna od njih, koju je u Kanadi proizvela kompanija Siemens enerdži, poslata je u Montreal na popravku.

Zbog sankcija Kanade, Ruski proizvođač je u početku odbio da vrati remontovanu opremu Njemačkoj, ali poslije brojnih zahtjeva Berlina odlučeno je da se turbina vrati.

Gasprom je ranije danas saopštio da je snabdijevanje ruskim gasom preko Sjevernog toka u potpunosti obustavljeno, jer počinju popravke na jedinoj preostaloj pumpnoj jedinica za gas u kompresorskoj stanici Portovaja.

(Energetika.ba)