Dalić: Od novog predsjednika Uprave očekujemo da se Ina razvija kao vertikalno integrirana naftna kompanija

Dalić: Od novog predsjednika Uprave očekujemo da se Ina razvija kao vertikalno integrirana naftna kompanija

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, boravila je na konferenciji o strateškim ulaganjima u organizaciji Europskoga fonda za

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, boravila je na konferenciji o strateškim ulaganjima u organizaciji Europskoga fonda za strateška ulaganja, prilike za poduzetnike i lokalnu zajednicu, održanu u KD Vatroslav Lisinski. Tom je prilikom komentirala i aktualna događanja.

Ministrica je komentirala što će za Vladu značiti odlazak Zoltana Aldotta s pozicije predsjednika uprave Ine.

“Predsjednik uprave Ine je predsjednik uprave Ine, sugovornik Vlade u pitanjima suvlasništva u Ini je MOL, stoga u tim će razgovorima, očekujem, naši sugovornici biti predstavnici MOL-a, a ono što očekujemo od Ine i njene uprave, pa tako i novog predsjednika uprave, jest da Ina raste i razvija se kao vertikalno integrirana naftna kompanija, da jednako razvija sve svoje segmente”, kazala je Dalić.

“Prema dioničkom ugovoru, svaka od strana koje su suvlasnici u Ini predlažu svoje članove Nadzornog odbora, postoji prema ugovoru i razdioba članova uprave, prema tome MOL je u donošenju ovih odluka samostalan na način sukladno ugovoru”, dodala je.

Upitana vezano uz promjene oko nagrađivanja državnik službenika, ministrica Dalić rekla je da se pripremaju zakonski akti kako bi se to uredilo, piše N1.

“Ministarstvo rada i Ministarstvo uprave priprema zakonski tekst i podzakonske akte kojima bi se na kvalitetniji način uredilo nagrađivanje državnih službenika, na način da veći utjecaj na plaću ima kvaliteta rada, profesionalan odnos prema radu i da to omogući jačanje odgovornosti upravljačke strukture u državnoj sllužbi, a to znači za kvalitetu usluge koju pružaju građanima, jer državna administracija ovdje jest zbog građana i poduzetnika. Želimo stvoriti mehanizme, kako bismo osigurali da se ona prilagođava zahtjevima tržišta, okruženja i tehnologije”, rekla je ministrica, dodavši da postoji i opcija da će oni oni koji ne zadovolje uvjete pozicije na kojoj obavljaju dužnost i ne budu se mogli nositi s obvezama koje ona podrazumijeva, morati i napustiti državnu službu.

Komentirala je i stanje u prerađivačkoj industriji. “Cijelo vrijeme prerađivačka industrija raste puno brže od industrijske proizvodnje, ona je nositeljica izvoza, ostvaruje koristi i od sudjelovanja na zajedničkom tržištu, ali pokazuje da naša ukupna industrijska sturktura postaje sve snažnija i snažnija”, kazala je Dalić.

Energetika.ba