Đokić i Papež otvorili mini hidroelektranu “Medna”

Đokić i Papež otvorili mini hidroelektranu “Medna”

Mini hodroelektrana "Medna" u Donjim Vrbljanima kod Ribnika u koju je uloženo 41 milion KM danas je puštena u rad. Petar Đokić, ministar industrije

Mini hodroelektrana “Medna” u Donjim Vrbljanima kod Ribnika u koju je uloženo 41 milion KM danas je puštena u rad.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, zajedno sa predstavnicima kompanija InterEnergo iz Slovenije i Kelag iz Austrije otvorio je MHE “Medna” i rekao da ce RS imati veliku korist od ovog objekta, a posebno opstina Ribnik, te djelimicno opstina Mrkonjic Grad.

Pored toga ovaj objekat doprinijeti kavalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih konzumenata, ali će biti i u kontigentu električne energije koji se izvozi iz RS.

“Zvanično smo pustili u u rad jos jedan energetski objekat u RS u sektoru malih hidroelektrana. Ova investicija je vrijednosti oko 41 milion KM, a instalisane snage 4,9 megavata i jedna je od tri male hidroelektrane, koje je izgradila ova kompanija. Ovaj investitor je sa tri elektrane uložio skoro 70 miliona KM u RS među kojima su i elektrane Zapeća i Novakovići na rijeci Ugar” rekao je Đokić.

On kaže da je objekat od velikog značaja za lokalnu zajednicu, te da je na projektu bilo angazovano 20 kompanija i više stotina radnika koji su radili nekoliko godina na izgradnji ovog objekta.

Istakao je da je jako značajno da što je objekat izgrađen prema naksavremenijim tehnološkim standardima i da su primjenjene nove tehnologije koje dosad nisu primjenjene u ovom regionu, teče znavajno doprinijeti podizanju standarda kod izgradnjeovakvih objekata.

Dodao je da je RS dobro mjesto za sigurne investicije i da ima velike potencijale za izgradnju takvih objekata, te u godini koja nam slijedi, slijedi nam izgradnja niza novih energetskih objekata.

Anton Papez, pomoćnik direktora interEnerga, rekao je da mu je zadovoljstvo sto otvoraju danas projekat koji je značajan za njih, RS i region u smislu proizvodnje energije sa obnovljivih izvora.

Ističe da je snaga proizvodnje je 4,9 megavata i proizvodnja struje za 50.000 stanovnika sto je značajan doprinos stabilnom snabdijevanju sa energijom.

“Objekat je izgrađen po svim standardima koji se danas primjenjuju po pitanju ekologije, uticaja na sredinu i tehnoloških rješenja. Čitav projekat je izgrađen sa sto manjim uticajem na okolinu”, rekao je Papez.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici opština Ribnik i Mrkonjić Grad, te predstavnici Elektroprivrede RS i preduzeća Elektrokrajine.

Izgradnja je počela 2014. godine, a planirana snaga elektrane je 4,9 megavata, dok bi na godišnjem nivou trebala bi da proizvodi 21 gigavat čas električne energije.

Energetika.ba / NN