Džindić i Salkić: Ratni dug za plin vraćala samo FBiH

Džindić i Salkić: Ratni dug za plin vraćala samo FBiH

U javnosti je jučer odjeknula vijest da postoji mogućnost da potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostanu bez prirodnog plina. Na današnjoj

U javnosti je jučer odjeknula vijest da postoji mogućnost da potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostanu bez prirodnog plina.

Na današnjoj konferenciji za medije u Vladi Federacije BiH je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, kazao da ne postoji nijedan zahtjev ili akt kompanije iz Republike Srpske.

– Bh. kompanija “Sarajevogas” redovno servisira i vrši obaveze. Ugovor s “Gasprometom” nije istekao jer ga ni nema. Nije mi jasno kakva je ovo resorna konstrukcija i šta žele postići. Prema njihovom aktu, primopredaja može biti jedino na sredini rijeke Drine, što je neprihvatljivo iz više argumenata. To je skandal i nezapamćen prijedlog i nemoguće je na takav način razgovarati o mjestu primopredaje. Pozivam ovaj put i resorno entitetsko ministarstvo, kao i ministarstvo Republike Srbije da se sjedne i razgovara i da se ovaj spor oko aneksa riješi na civiliziran način – rekao je Džindić.

Dotakao se i informacije da Uprava ”BH-Gasa” nije dogovorila količine za 2019. niti je najavila za 2020. godinu.

– Kod mene je drugi akt, zvaničan od ”BH-Gasa” ka ”Srbija gasu” od 7. juna 2019. i 19. juna 2018., dakle za narednu godinu unaprijed se moraju najaviti količine koje su potrebne 182 miliona kubika i jedne i druge godine i zvanično je primljeno u kompaniju koja je nadležna za kontinuirano i sigurno snabdijevanje plinom – rekao je Džindić.

Napomenuo je još dvije stvari koje se moraju u budućnosti riješiti, a to su ratni dug za plin i neusvajanje državnog zakona.

– Sve ove informacije i svaka godina pred grijnu sezonu dolazi do određenih turbulencija i spektakularnih najava gašenja i zavrtanja ventila. Ratni dug za plin iznosi 104,8 miliona dolara i to je potrošila država Bosna i Hercegovina. Od trenutka kada je formirana komisija koja je radila na usaglašavanju duga koliko otpada na FBiH, a koliko na entitet RS, samo je Federacija vraćala dug i ona je smanjila dug na otprilike 93 miliona dolara – naglasio je Džindić.

Salkić: Radi se o klasičnom spinu 

Jasmin Salkić, direktor ”BH-Gasa”, poručio je da građani nemaju razloga da brinu.

– U posljednje tri godine ”BH-Gas” je stabilizirao svoje poslovanje i vratio se u utakmicu. Sve fakture i obaveze su plaćene. Kompanija koja je jučer pustila spin u medije jednostavno ne postoji u pravnom prometu između ”BH-Gasa” i ”Srbijagasa”. Dakle, za 21 godinu ta kompanija uopće nema ugovor za tu vrstu transporta. Nije bila jasna namjera za izazivanje neke lažne panike – kazao je Salkić.

Energetika.ba