Ekološka akcija u općini Centar okupila veliki broj učesnika

Ekološka akcija u općini Centar okupila veliki broj učesnika

Povodom Dana planete Zemlje, te Dana Općine Centar koji se obilježavaju 22. aprila, odnosno od 2. do 9. maja, na području centralne sarajevske općine

Povodom Dana planete Zemlje, te Dana Općine Centar koji se obilježavaju 22. aprila, odnosno od 2. do 9. maja, na području centralne sarajevske općine danas je provedena ekološka akcija čišćenja i ozelenjavanja javnih površina, na kojoj je učestvovao veliki broj ljubitelja prirode.

Organizator ove akcije je Služba civilne zaštite, a osim predstavnika Općine Centar i Komisije Općinskog vijeća za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa učestvovali su studenti i profesori Šumarskog fakulteta u Sarajevu, članovi štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, učenici osnovnih i srednjih škola, radnici KJKP ”Park”, te zainteresirani građani, saopćeno je iz Općine Centar.

– Zasadili smo 62 sadnice visokog rastinja od čega su 52 sadnice zasađene u gradskom parku Jezero na Betaniji dok je u parku u Ulici Dajanli Ibrahim-bega zasađeno 11 novih sadnica. Tokom akcije zasađene su sadnice, te živica na prostoru Arboretuma na Kromolju, gdje je održan i ekološki čas za učenike osnovnih škola. Danas smo poduzeli aktivnosti i na čišćenju zelenih površina na nekoliko lokacija u Centru – pojasnila je viši stručni saradnik za poslove planiranja Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Anira Dedović.

Dok je na pomenutim lokacijama trajala sadnja stabala jasena, bagrema, breze, smrče, učenici Zubotehničke škole su očistili zelene površine oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu i porodilišta na Jezeru.

Učenici su angažovani u okviru projekta ”Ekskurzija 2018”, gdje im je Općina Centar osigurala 2.000 KM, a oni su za taj iznos očistili ove lokacije.

Mjesni štabovi civilne zaštite su zajedno sa građanima očistili zelene površine oko prostorija svih mjesnih zajednica, dok su također očišćene i uređene zelene površine na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru i oko džamije na Šipu, saopćeno je.

Energetika.ba / FENA