Energetski samit u Neumu

Energetski samit u Neumu

U Neumu danas počinje Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donosioce odluka, a razgova

U Neumu danas počinje Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donosioce odluka, a razgovarat će o rješenjima aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.

Samit, koji traje do 27. aprila, zajedno organizuju USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Samitu će prisustvovati najviši zvaničnici iz BiH, predstavnici političkih partija te ambasadori.

– Identificiranje problema, diskusije i formuliranje preporuka i rješenja je koncept šest panela i dvije tehničke radionice nakon kojih ćemo imati jasnu viziju ko su pokretači, a ko kočničari reforme energetskog sektora u Bosni i Hercegovini – istakao je direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković.

Investiranje u sektor energije, održivi razvoj energetskog sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, gas i ugalj kao energente, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela Energetskog samita.

Panelisti posljednjeg panela u kojem će se govoriti o viziji razvoja energetskog sektora u BiH bit će predstavnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou nakon što budu upoznati s ključnim preporukama samita.

Također, posebno je organiziran i trening za predstavnike medija kako bi se bolje upoznali o svim temama relevantnim za energetski sektor, te kvalitetnije izvještavali javnost o svim tim procesima, saopćili su organizatori.

Energetika.ba / FENA