Energetika.ba
Stručni skupovi

Energetski samit u BiH od 23. do 26. aprila u Neumu

Autor: Energetika.ba
Energetski samit u BiH od 23. do 26. aprila u Neumu
Energetski samit

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024. bit će održan u Neumu od 23. do 26. aprila.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i britanska ambasada u Sarajevu.

Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodit će se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država snažno je posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim naporima ka reformi energetskog sektora. Energetski samit kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, svjedočanstvo je napora koje činimo zajedno sa našim partnerima u oblikovanju energetske budućnosti zemlje. Očekujemo produktivne diskusije i konkretne prijedloge koji će doprinijeti boljoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine - istakla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Prvog dana Samita, govorit će se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagodbu granice ugljika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture. Tokom drugog dana Samita na uvodnom panelu razgovarat će se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor. Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovati će o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovarat će o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Ostale teme uključivat će i Sistem trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju te energetske zajednice u BiH. Završni paneli na ovogodišnjem Samitu govorit će o razvoju tržišta električne energije u regiji te potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Pokrovitelji Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2024. su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatorne komisije u sektoru energije u Bosni i Hercegovini.