Erdogan: Oni koji preko Sirije svode račune, ustvari svode račune za naftu

Erdogan: Oni koji preko Sirije svode račune, ustvari svode račune za naftu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se i u slučaju jučerašnjeg napada SAD-a, Francuske i Velike Britanije na postrojenja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se i u slučaju jučerašnjeg napada SAD-a, Francuske i Velike Britanije na postrojenja hemijskog oružja u Siriji još jednom pokazalo da se problem u Siriji ne može riješiti takvim trenutnim mjerama.

U obraćanju na regionalnom kongresu turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (Ak Parti) u istanbulskom distriktu Uskudaru, Erdogan je istakao da se u Siriji više ne mogu činiti nikakvi koraci u kojima nije prisutna i Turska.

Podsjetivši da je jučer o situaciji u Siriji razgovarao s liderima Rusije, Francuske i Velike Britanije, Erdogan je kazao da mu je namjera bila da razgovara o konkretnim mjerama kojima bi se okončala kriza u Siriji.

“Mi znamo da je Assad zločinac, bez obzira ko šta kazao o njemu. Zar je uvjet za intervenciju bilo korištenje hemijskog oružja, pa je li to znači da ćete postrani ostaviti zločine počinjene konvencionalnim oružjem. U Siriji su ubijene stotine hiljada ljudi. Dajte prvo da utvrdimo ko ih je ubio. U Siriji samo Turska nudi tom narodu bolju i sigurniju budućnost“, poručio je Erdogan.

Erdogan je također podsjetio da je Turska ta koja je zbrinula 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, a da se zapadne zemlje oglušuju o njegove pozive da zajednički osiguraju da ti ljudi žive u boljim uvjetima.

“Niko od njih ne pruža ruku pomoći, a toliko bombi da bi novcem od njih mogli izgraditi gradove u Siriji i uspostaviti sigurnu zonu koju zagovaramo od početka rata u toj zemlji“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da je situacija u vezi sa Sirijom postala složena da se ne zna ko je na čijoj strani, Erdogan je kazao da je samo Turska od početka imala i zadržala jasne stavove i prioritete u kontekstu rješavanja krize u toj zemlji.

“Rekli smo i danas kažemo da smo protiv svih terorističkih organizacija u Siriji. Rekli smo neka stane ubijanje žena, djece i nevinih civila u Siriji. Za rješavanje političke krize smo rekli da se mora sjesti i razgovarati sa sirijskom opozicijom koja predstavlja narod te zemlje. Rekli smo da se uspostave sigurne zone i da se milioni sirijskih izbjeglica zbrinu u njihovoj domovini“, kazao je Erdogan i ponovio da bi se gradovi u Siriji mogli izgraditi novcem koji se troši za bombe, rakete, oružje i municiju koja se koristi u napadima na sirijski narod.

Ističući da je to predlagao liderima Saudijske Arabije, SAD-a, Njemačke i drugih zemalja, Erdogan je kazao da ti lideri i dalje sredstva ne usmjeravaju u izgradnju, već u rušenje Sirije.

Ukazujući na povratak 160.000 sirijskih izbjeglica u regije oslobođene u operaciji “Štit Eufrata“ koju su turske snage izvele prošle godine, Erdogan je kazao da će i u oslobođeni Afrin biti vraćeno najmanje 200.000 izbjeglica.

“Ovi što sad pozivaju Tursku da napusti Siriju su uznemireni jer znaju da tamo gdje ima Turske ne može biti terorizma, već samo mir i prosperitet. Kad nema terorizma ne mogu im se poklopiti računice. Oni koji preko Sirije svode račune, ustvari svode račune za naftu, a i tu igru će Turska pokvariti. Zajedno sa sirijskim narodom ćemo obnoviti tu zemlju“, poručio je Erdogan.

Energetika.ba / AA