FOTO / Energetski samit u Neumu: Ključna pitanja za budućnost sektora

FOTO / Energetski samit u Neumu: Ključna pitanja za budućnost sektora

U Neumu je danas počeo Energetski samit, koji okuplja četiri stotine najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donosioce odluka, a razgovara

U Neumu je danas počeo Energetski samit, koji okuplja četiri stotine najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donosioce odluka, a razgovara se o rješenjima aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.

Samit, koji traje do petka 27., zajedno su organizovali USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Samitu prisustvuju najviši zvaničnici iz BiH, zastupnici u državnom Parlamentu, predstavnici političkih partija te strani ambasadori.

Identificiranje problema, diskusije i formuliranje preporuka i rješenja je koncept šest panela i dvije tehničke radionice nakon kojih ćemo, poručuju organizatori, imati jasnu viziju ko su pokretači, a ko kočničari reforme energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković je rekao da su rezultati dosadašnjih samita, između ostalog, donošenje nacionalnog plana o redukciji emisija, koji se sada implementira, nacionalni plan o obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti itd.

– Dakle, da smo uradili čitav niz stvari, ima puno toga da uradimo. Suština toga što želim reći jeste da su prethodni samiti adresirali sva ova pitanja. Na prethodnim samitima smo čak neka od ovih pitanja i inicirali, dali im značaj i svi zajedno sugerisali u kojem pravcu bi trebalo pristupiti njihovoj finalizaciji, odnosno realizaciji u ovim oblastima. Naravno, samit je u tom pogledu dao svoj doprinos i očekujem da će i ovaj samit isto tako adresirati ključna pitanja vezano za budućnost sektora, rekao je on.

Dodao je sa vjeruje da će se rezultati koje će imati samit na kraju pokazati u bliskoj budućnosti i da nećemo dugo čekati da se finaliziraju projekti.

Investiranje u sektor energije, održivi razvoj energetskog sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, gas i ugalj kao energente, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela Energetskog samita.

Panelisti posljednjeg panela u kojem će se govoriti o viziji razvoja energetskog sektora u BiH bit će predstavnici parlamentarnih stranaka na državnom nivou nakon što budu upoznati s ključnim preporukama samita.

Također, posebno je organiziran i trening za predstavnike medija kako bi se bolje upoznali o svim temama relevantnim za energetski sektor, te kvalitetnije izvještavali javnost o svim tim procesima.

Energetika.ba