Energetika.ba
Gas

Alternativa Rusiji: Odobrena izrada idejnog projekta gradnje plinovoda iz Hrvatske

Autor: Energetika.ba
Alternativa Rusiji: Odobrena izrada idejnog projekta gradnje plinovoda iz Hrvatske

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) u srijedu je odobrio početak implementacije izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH – RH (Zagvozd – Posusje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopćeno je iz preduzeća BH-Gas.

Odobrenje se odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i isti je dodjeljen konzorciju Mott MacDonald u okviru CONNECTA projekta.

Projekat će biti realizovan na bazi dodjeljenih grant sredstava u vrijednosti od cca 1 milion EUR, te će na bazi izrade ove dokumentacije za koju se očekuje da će biti okončana u III kvartalu 2020. godine BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

Južna interkonekcija

Podsjećamo, Južna interkonekcija bi mogla omogućiti priključak na plinovod prema terminalu na Krku, čime bi se otklonila sadašnja potpuna ovisnost Bosne i Hercegovine o Rusiji. Napravila bi se dva ulaza i dva izlaza iz Bosne i Hercegovine kako bi se smanjio utjecaj ruskog gasa.

Kako je ranije objašnjeno, riječ je o gasovodu primarnog voda od Travnika do Hrvatske, dužine 115 kilometara. U pitanju je tzv. linijska infrastruktura i procedura gradnje je sličnakao kod gradnje autoputa.

Optimistična prognoza je da bi plinovod mogao biti u funkciji 2023.

Stav BH-Gasa

“BH-Gas je sa radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od strane institucija iz Brisela, i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbedi drugi ulaz prirodnog gasa u BiH i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdjevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i zajamčenu sigurnost snabdjevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta”, saopćili su iz BH-Gasa.

Kako je objašnjeno, za vrijeme izrade Idejnog projekta, BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno sarađivati sa EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen 2023./2024. godina.

“Na kraju, želimo da ukažemo da se BH-Gas nikad neće složiti sa svima onima koji iz nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog gasa, jer predmetno odobrenje od DG NEAR-a opet potvrđuje namjere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmjeravati BiH na njenom evropskom putu”, zaključuju iz BH-Gasa.

Energetika.ba