Energetika.ba
Gas

Alternativni izvori i dodatne količine gasa za konkurentnije cijene

Autor: Energetika.ba
Alternativni izvori i dodatne količine gasa za konkurentnije cijene

Obezbjeđenje alternativnih izvora snabdijevanja gasom i dodatne količine ovog energenta, u BiH otvaraju mogućnost za konkurentnije cijene gasa za industrijske i privatne korisnike – istaknuto je danas na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je kazao da je sastanak bh. privrednika sa predstavnikom turske kompanije Günsayil Inşaat Ticaret ve Sanayi LTD prilika da se diskutuje o prioritetima i aktuelnim projektima u gasnom sektoru.

- Ono što je najvažnije jeste da danas razgovaramo o diverzifikaciji u snabdijevanju gasom, novim gasovodima, mogućnostima obezbjeđivanja dodatnih količina ovog energenta, te sigurnosti u snabdijevanju. VTKBiH je domaćin ovog sastanka i pruža podršku perspektivi rješavanja novih gasovoda u BiH - izjavio je Egrlić.

Uvođenje dodatnih količina gasa u BiH, kako je dodao, svakako znači jednu tržišnu utakmicu dobavljača, konkurentnije cijene i to je upravo ono što je potrebno s obzirom na trenutnu situaciju kada gas dobijamo samo iz jednog izvora.

Mehmed Polimac, direktor konsultantske kompanije Polimac Company, naglasio je da je za BiH, odnosno Federaciju BiH, važno da osigura više izvora snabdijevanja gasom i u tom smislu značaj projekta tzv. južne interkonekcije i izgradnje gasovoda od Zagvozda prema Novom Travniku, odnosno Zenici.

- Samim tim bi imali dva izvora gasa jer ne bi otkazali ruski gas i ovo bi bila alaternativa da niko ne bi mogao iz nekih političkih ili drugih razloga da nam zavrće taj ventil – istakao je Polimac, dodajući da postoji i podrška međunarodnih finansijskih institucija.

Turska kompanija Günsayil Inşaat Ticaret ve Sanayi LTD, kako je dodao Polimac, jedna je od firmi koja ima najveće iskustvo u Evropi, realizuje veoma vrijedne projkete i može dati svoje tehničke savjete i prijedloge kako bi se to nabolje realizovalo.

Murat Yildiz iz ove turske kompanije je kazao da su u biznisu već 40 godina te da je energetika jedno od područja njihovog djelovanja. Najavio je da će razgovarati i sa predstavnicima kompanije BH-Gas da bi vidjeli kako bi mogli prenijeti svoja iskustva, te kako mogu pomoći u investiranju.

-Mislim da biste trebali imati gas iz više izvora. Ne znam koji je sistem grijanja u Sarajevu, sa gasom ili bez njega, ali mislim da bi se svi gradovi trebali grijati na gas, kao i da se gas koristi u industriji radi smanjenja troškova – dodao je Yildiz.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zmPj9K4vDlY&feature=emb_title[/embed]

Energetika.ba / FENA