Energetika.ba
Gas

Antić: Turski tok prilika za cijeli region

Autor: Energetika.ba
Antić: Turski tok prilika za cijeli region

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas na marginama ceremonije obilježavanja završetka morske dionice izgradnje gasovoda Turski tok sa ministrom energetike i prirodnih resursa Turske Fatihom Donmezom i ocijenio da je Turski tok dobra prilika za cijeli region.

Antić je rekao da Srbija visoko cijeni napore koje Turska ulaže u razvijanje značajnih projekata koji jačaju energetsku bezbjednost cijelog regiona.

"Realizacija projekta 'Turski tok' doprinijeće ukupnoj energetskoj bezbjednosti ovog dijela Evrope. Srbija je spremna da sa svojim susjedima razvije nastavak Turskog toka. Krak ispod Crnog mora izašao je na tursku obalu i slijedi izgradnja gasovoda ka Bugarskoj", rekao je Antić u Istanbulu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

On je rekao da je taj projekat značajna prilika za cijeli region i njegovu energetsku bezbjednost.

"Mogućnosti da 10 do 15 milijardi metara kubnih ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unaprijedimo energetsku bezbjednost. To će otvoriti mogućnost razvoja gasifikacije i gasne privrede", naveo je Antić.

On je istakao da bi priključenjem na Turski tok pomenute zemlje postale tranzitne i za gas i da bi od toga ostvarivale značajan profit.

Energetika.ba / AA