Energetika.ba
Gas

Antić: Za gasovod od Bugarske do Mađarske predviđeno 70 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Antić: Za gasovod od Bugarske do Mađarske predviđeno 70 miliona eura

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je budžetom za 2019. godinu predviđeno izdvajanje od 70 miliona eura za učešće u razvoju magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

“U budžetu za 2019. godinu je, kao i u 2018. godini, predviđeno 70 miliona eura za dalje domaće srpsko učešće, odnosno učešće Srbijagasa u razvoju projekta”, rekao je Antić u Skupštini Srbije obrazlažući predložene izmjene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa “Južni tok”.

Zakon se mijenja da bi se realizovao projekta izgradnje magistralnog gasovoda granica Bugarske–granica Mađarske, koji će ići trasom koja je projektovana za gasovod Južni tok, a kojim, između ostalog, treba da bude transportovan ruski gas koji će kroz drugu cijev Turskog toka kroz Crno more stići u Tursku, a dalje sistemom nacionalnih magistralnih gasovoda preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u Evropi.

Procijenjena vrijednost tog projekta je 1,08 milijardi eura, a gasovod bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Antić je rekao da u ovom trenutku “sve stvari djeluju i ostavljaju utisak da idu u dobrom pravcu” razvoja tog gasovoda, kojim Srbiji treba da obezbijedi energetsku bezbjednost, sigurno snabdijevanje gasom, ali i profit koji donosi sama tranzitna taksa.

“Duboko vjerujem da ćemo ovim zakonom dati vjetar u leđa ovom projektu, omogućiti brzo i efikasno rješavanje svih nadležnih državnih organa, ali ne na štetu građana kao korisnika eksproprijacije”, rekao je Antić.

Energetika.ba / AA