Energetika.ba
Gas

Austrijski kancelar: Ne možemo bez ruskog gasa, to je realnost

Autor: Energetika.ba
Austrijski kancelar: Ne možemo bez ruskog gasa, to je realnost

Austrijski kancelar Karl Nehammer smatra da je kupovina ruskog gasa neprijatna sa moralnog stanovišta, ali je potrebna za očuvanje energetske sigurnosti zemlje, izjavio je austrijskoj televiziji ORF.

- Naš glavni prioritet je energetska sigurnost. U slučaju da se ona naruši, biće narušen i sistem proizvodnje i energetska sigurnost ljudi. Prije svega mislimo o osiguranju energetske sigurnosti. To je neprijatno sa moralne tačke gledišta, ali je to realnost - rekao je on.

U junu 2018. godine je potpisan sporazum o produženju aktuelnog ugovora između kompanija Gasprom eksport i OMV Gas marketing i trejding za isporuku ruskog prirodnog gasa u Austriju do 2040. godine.

Generalni direktor austrijske kompanije OMV Alfred Stern ranije je rekao da će kompanija nastaviti da kupuje ruski gas u skladu sa dugoročnim ugovorom, uprkos sankcijama.

Austrijska vlada je nekoliko puta izjavljivala da želi da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Prema podacima Evropske mreže operatora gasno-transportnih sistema, u julu ove godine 66 odsto uvoza gasa u Austriju su bile isporuke iz Rusije. Ekspert navodi da realan udio može da bude još veći, s obzirom na to da ne mogu uvijek da se isprati porijeklo gasa koji se uvozi.

Ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine u zemlje EU ističe krajem 2024. godine. U julu je ministar energetike Ukrajine German Galušenko izjavio da smatra da on neće biti produžen.

(Energetika.ba)