Energetika.ba
Gas

Baerbock: Njemačka se mora oduprijeti 'ruskim ucjenama' energentima

Autor: Energetika.ba
Baerbock: Njemačka se mora oduprijeti 'ruskim ucjenama' energentima

Čelnica njemačke stranke Zelenih smatra da su “ruske ucjene” uzrok visokih cijena energenata širom Evrope, rekavši da Moskva pokušava da prinudi Njemačku da dopusti da baltički gasovod Sjeverni tok 2 bude pušten u pogon.

U komentarima Annalene Baerbock, koja se smatra najvjerovatnijom ministricom vanjskih poslova u novoj njemačkoj vladi, nagovještava se ključno neslaganje u razgovorima koji bi trebali početi između njene stranke, Socijaldemokrata Olafa Scholza i liberalnih Slobodnih demokrata o formiranju njemačke naredne vlade.

- Možemo uočiti poker koji igra Rusija – izjavila je ona u intervjuu koji je objavila novinska grupa Funke u srijedu, dodajući da “ne smijemo dopustiti sebi da budemo ucjenjivani”.

Baerbock je kazala kako je bitno primjenjivati pravila Evropske unije da operateri plinovoda ne mogu biti i proizvođači gasa koji transportuju. Ruski Gazprom vlasnik je Sjevernog toka 2 i proizvodi gas koji će taj plinovod transportovati.

- To bi mogla iskoristiti Rusija da nas prinudi na brzo odobrenje Sjevernog roka 2, iako svi zakonski okviri nisu određeni – dodala je ona.

Scholzovi Socijaldemokrati, koji će biti najveća stranka u trostranačkoj “semafor” koaliciji, dugo vremena podržavaju taj plinovod uprkos kritikama da on povećava evropsku zavisnost o ruskim energentima.

Baerbock je dodala kako vjeruje da će Zeleni biti uspješni u uvjeravanju drugih stranaka da pristanu na potpuno napuštanje industrija koje rade sagorijevanjem uglja od 2030 do 2038., prenosi Reuters.

Energetika.ba / FENA