Energetika.ba
Gas

Baković: U naredna 24 sata normalizacija dotoka gas

Autor: Energetika.ba
Baković: U naredna 24 sata normalizacija dotoka gas

Direktor KJKP "Sarajevogas" Edis Baković izjavio je za Fenu da su potrošači Sarajevogasa jutros uredno snabdijeveni prirodnim gasom, te da se nadaju da će u naredna 24 sata doći do normalizacije dotoka gasa u BiH.

- Količina od 300.000 kubika gasa je isporučena tokom noći, a danas smo u fazi pregovora pošto imamo obećanja da će stići još dodatnih 300.000 kubika - izjavio je Baković nakon što su jučer Srbija i BiH postigle dogovor o pozajmici plina. Tako je jučer odobreno 300.000 kubika, a i danas će biti moguća isporuka dodatnih količina.

Baković je naglasio da je, što se tiče Sarajevogasa, stanje trenutno stabilno, da je pritisak u sistemu oko 19 bara, što je sasvim zadovoljavajuće kada je riječ o današnjim potrebama za gasom u Kantonu Sarajevo.

KJKP "Toplane" su zbog poremećaja isporuke prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije, bile prinuđene preći na tečna goriva.

Portparol KJKP Toplana Irma Aščerić kazala je za Fenu da danas nema zastoja kada je riječ o isporuci toplotne energije, s obzirom na to da su prethodnog vikenda uz  saglasnost Vlade KS bili prinuđeni da pređu na alternativna goriva kako bi građani imali kontinuiranu isporuku toplotne energije i kako se ne bi narušio energetski sistem KS.

- Postrojenja 'Toplana' su projektovana i izrađena tako da koriste gas kao osnovni energent za proizvodnju toplotne energije, a tečno gorivo kao alternativu. 'Toplane' posjeduju dovoljne količine alternativnog goriva, a s obzirom na to da su određene količine goriva već potrošene tokom proteklog vikenda, period njihovog korištenja zavisi od temperature spoljašnjeg zraka i rada postojenja – dodala je Aščerić.

Kako je poznato, zbog kvara na transportnoj trasi gasa u Bugarskoj prekinuta je isporuka ovog energenta i za Bosnu i Hercegovinu.

( FENA)