Energetika.ba
Gas

Beč će uložiti milijardu eura da bi postao nezavisan od plina

Autor: Energetika.ba
Beč će uložiti milijardu eura da bi postao nezavisan od plina

Beč namjerava uložiti 1,29 milijardi eura kako bi što prije postao nezavisan od plina. Najavljeno je da će energetsko preduzeće Wien Energie navedeni iznos novca uložiti u sljedećih pet godina.

Tako će za projekte za proizvodnju toplotne energije biti izdvojeno 625 miliona, za električnu energiju iz obnovljivih izvora 334 miliona, za daljinsko hlađenje 90 miliona, za digitalizaciju, elektromobilnost i telekomunikacije 160 miliona te 90 miliona eura za sigurnost snabdijevanja, saopćile su gradske vlasti.

Kako je navedeno, već ove godine cilj je prekoračiti granicu od 100 megavata snage u solarnim elektranama kao i 200 megavata u vjetroelektranama.

"Samo će nas investicije spasiti od krize. U potpunosti ćemo obnoviti energetski sistem. Svaki euro koji uložimo donosi nezavisnost, stabilnost cijena i doprinosi zaštiti klime", rekao je izvršni direktor Wien Energie Michael Strebl.

Daljinsko grijanje ima, kako je istaknuto, važnu ulogu u dekarbonizaciji, a očekuje se da će se na ovaj način do 2040., kada Beč planira postići klimatsku neutralnost, pokriti 60 posto svih potreba za grijanjem. Zasniva se na upotrebi geotermalne energije, velikih toplotnih pumpi, spalionica otpada i otpadne toplote iz industrije.

Toplotna pumpa (Foto: Max Kropitz)
Toplotna pumpa (Foto: Max Kropitz)

Topla voda u Termama Beč nije namijenjena samo za opuštanje, već se koristi i za grijanje domaćinstava u neposrednoj blizini banje. U podrumu banje ugrađena je toplotna pumpa od dva megavata, koja odvodi višak toplote iz termalne vode do lokalnog dalekovoda, grijući 1.900 okolnih domaćinstava.

Očekuje se da će pumpa proizvoditi 11 gigavata sati toplote godišnje, a da će se emisija ugljendioksida smanjiti za 2.600 tona godišnje. Napredna tehnologija u uređaju omogućava izvlačenje toplote iz veoma hladne vode, saopćile su gradske vlasti Beča.

Energetika.ba