Energetika.ba
Gas

BH blok traži hitnu sjednicu Predstavničkog doma PFBiH o poskupljenju plina

Autor: Energetika.ba
BH blok traži hitnu sjednicu Predstavničkog doma PFBiH o poskupljenju plina

Poslanici BH bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nasiha Pozder i Damir Mašić zatražili su danas sazivanje hitne tematske sjednice nakon najnovijeg povećanja cijene plina.

Inicijativu za sazivanje ove sjednice podnijeli su Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju, a tema sjednice bila bi "Plin kao energent u Federaciji BiH u kontekstu najnovije odluke o povećanju cijene".

U obrazloženju su podsjetili da je Vlada Federacije BiH dala je saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto te će od 1. maja cijena biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

U BH bloku smatraju da će ovo povećanje cijene najviše oštetiti građane, jer će kompanije morati višu cijenu gasa ugraditi u cijenu svojih proizvoda, a u saopćenju su iznijeli i podatak da s ovim povećanjem privreda u Federaciji ima za oko 40 posto veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj.

Energetika.ba / FENA