Energetika.ba
Gas

BH-Gas: Državni zakon o gasu će štititi sve učesnike na tržištu

Autor: Energetika.ba
BH-Gas: Državni zakon o gasu će štititi sve učesnike na tržištu
Povodom učestalih izjava o povećanju veleprodajne cijene gasa, iz kompanije BH-Gas je saopćeno da u potpunosti podržavaju stav Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, a to je da je prvi prioritet u ispunjavanju obaveza prema Energetskoj zajednici donošenje državnog zakona o gasu.

Navode da bi tim zakonom prvenstveno bila uređena pitanja koja se odnose na direktive Evropske unije i regulisano pitanje transporta gasa u BiH, tj. javne usluge transporta gasa i mogućnosti jednakog pristupa transportnom sistemu od svih učesnika na gasnom tržištu u BiH.

Također, ističu da će nakon usvajanja tog zakona FBiH usvojiti federalni zakon o gasu, kojim će biti uređeno pitanje otvaranja tržišta prirodnog gasa i regulatora za distribuciju prirodnog gasa.

Podsjećaju da BH-Gas sa Energoinvestom već 20 godina uvozi prirodni gas za BiH/FBiH i da u tom periodu Grad Sarajevo nije imao gas samo 72 sata za vrijeme rusko-ukrajinske krize u januaru 2009.

- Pitanje zakona o gasu i pitanje kupovine gasa na otvorenom evropskom tržištu ili od Gazproma su potpuno odvojena pitanja, jer se zakonom u jednoj zemlji uređuje interno tržište, a trgovaca gasom će uvijek biti i uvijek će svako sumnjati da je kod onog drugog trgovca uvijek nešto jeftinije - navedeno je, između ostalog, u saopćenju BH-Gasa.

Energetika.ba / FENA