Energetika.ba
Gas

Cijena plina u BiH raste: Razlog odluka Gazproma i pad eura

Autor: Energetika.ba
Cijena plina u BiH raste: Razlog odluka Gazproma i pad eura

Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom obavijestio je javnost da je došlo do korekcije cijena prirodnog plina.

"Obzirom da je ruski dobavljač Gazprom Export izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, navedena promjena je rezultirala neminovnim zahtjevom Energoinvesta Vladi FBiH za povećanjem cijene prirodnog plina traifnim kupcima u iznosu od 23,3 % u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala 2022. godine", navode iz Energoinvesta.

Na Sjednici Vlade Federacije BiH, održane 14.07.2022. godine, Vlada Federacije BiH je dostavljeni zahtjev i obrazloženje prihvatila.

"Energoinvest želi da naglasi da je povećanje cijene prirodnog plina bila neminovnost, jer je pored zahtjevanog povećanja cijene koja se uvijek izražava u Američkim Dolarima (USD), došlo i do značajnog pada vrijednosti Eura tj. Konvertibilne marke u odnosu na USD, u poređenju sa predhodnim tromjesečjem, što je kumulativno rezultiralo navedenim povećanjem cijene prirodnog plina u iznosu od 23,3%", navode iz ove kompanije.

Energetika.ba