Energetika.ba
Moguća sabotaža

Danska završava istragu o eksplozijama na cjevovodu Nord Stream

Autor: Energetika.ba
Danska završava istragu o eksplozijama na cjevovodu Nord Stream
Foto: Ilustracija

Danska je u ponedjeljak saopćila da je obustavila svoju istragu o eksplozijama na cjevovodu Nord Stream koji prenosi ruski gas u Njemačku, postajući druga država koja je to učinila nakon što je susjedna Švedska zatvorila svoj vlastiti upitnik.

Višemilijunski dolarski cjevovodi Nord Stream 1 i 2 koji prenose gas ispod Baltičkog mora pukli su u nizu eksplozija u švedskoj i danskoj ekonomskoj zoni u septembru 2022. godine, oslobađajući ogromne količine metana u zrak.

"Istraga je dovela vlasti do zaključka da je došlo do namjernog sabotažnog čina na gasovodima. Međutim, procjena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj", saopćila je danska policija u saopćenju.

Rusija i Zapad, koji su u sukobu zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, optužuju jedni druge za eksplozije na cjevovodima. Svaka strana je porekla bilo kakvo učešće, a niko nije preuzeo odgovornost.

Švedska je ranije ovog mjeseca obustavila svoju istragu o eksplozijama, navodeći nedostatak nadležnosti u slučaju, ali je prenijela otkrivene dokaze njemačkim istražiteljima, koji još nisu objavili nikakve nalaze.

Danska policija je saopćila da su sarađivali s relevantnim stranim partnerima i da je istraga koja je sprovedena bila "i složena i sveobuhvatna". Portparol policije je odbio komentirati kada je Reuters pitao zašto nema dovoljno osnova za nastavak istrage i s kojim vlastima su podijelili svoje nalaze.

Danska policija je ranije rekla da su cjevovodi pogođeni snažnim eksplozijama, a švedski istražitelji su potvrdili da su tragovi eksploziva pronađeni na licu mjesta, što nedvosmisleno pokazuje da je došlo do sabotaže.

Prošle godine, Njemačka je rekla Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je pronašla tragove podvodnih eksploziva na jedrilici koja je možda korištena za prevoz eksploziva i da su obučeni ronioci možda pričvrstili eksplozive na cjevovode.

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Ukrajinu za eksplozije, koje su uglavnom odsjekle ruski gas od profitabilnog evropskog tržišta. Te zemlje su porekle učešće.

Neki zapadni zvaničnici su rekli da su ruski ratni brodovi bili u blizini u vrijeme eksplozija, ali drugi su rekli da nema čvrstih dokaza koji bi implicirali Moskvu, koja je nazvala sugestiju da je bila iza napada "apsurdnom".